eur:
392.68
usd:
366.08
bux:
66803.58
2024. április 25. csütörtök Márk
Igor Matovic, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt elnöke egy televíziós interjú előtt Pozsonyban 2020. március 1-jén, a szlovák parlamenti választások másnapján. A párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Szlovák kormányfő: éjféltől kezdve felújítjuk Csehszlovákiát

Csehország és Szlovákia megnyitják egymás között államhatáraikat.

Csehország és Szlovákia szerda éjféltől kezdve teljes mértékben megnyitják határaikat a két szomszédos ország állampolgárai előtt - jelentette be Igor Matovic szlovák miniszterelnök szerdán Prágában a hivatalos tárgyalások kezdete előtt.

"Ahogy egy jó vendéghez illik, hoztam egy ajándékot. Éjféltől kezdve felújítjuk Csehszlovákiát, megnyitjuk egymás állampolgárai előtt határainkat, és lehetővé tesszük a kölcsönös utazást" - mondta a szlovák kormányfő, miután Andrej Babis cseh kormányfő meghívására szerda délelőtt egynapos hivatalos látogatásra megérkezett Prágába. Megjegyezte, hogy a határok kölcsönös megnyitásáról két napja egyeztek meg a miniszterelnökök.

Andrej Babis azt mondta, hogy éjféltől kezdve a cseh, illetve a szlovák állampolgárok számára a szomszédos országba való utazás "teljes mértékben visszatér a járvány előtti időbe, keretekbe". A jelenlegi szabályozás szerint a csehek és a szlovákok mindössze 48 órára látogathatnak el szabadon a másik országba.

  • Csehszlovákia, a közös állam megszűnte után hagyománnyá vált, hogy az új cseh, illetve szlovák miniszterelnök és más vezető politikusok első hivatalos útja Pozsonyba vagy Prágába vezet.
  • Matovicot márciusban iktatták be tisztségébe, de első külföldi útjára a koronavírus-járvány miatt csak megkésve kerülhetett sor.

Babis és Matovic a találkozón tájékoztatják egymást a járvány elleni küzdelemről, és véleményt cserélnek egyebek között a cseh-szlovák kapcsolatokról, az Európai Unió új kötségvetési időszakának tervezetéről és a visegrádi együttműködésről is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×