eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Boris Johnson brit miniszterelnök a koronavírus helyzetéről tart sajtótájékoztatót a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. március 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Bloomberg/Jason Alden

Kimarad-e a fontos döntésekből Boris Johnson a szülői szabadság miatt?

Drámai hónapot zár Boris Johnson brit miniszterelnök. Pár hete súlyos állapotban volt a koronavírus miatt, szerdán pedig apa lett - fia született menyasszonyától.

A britek a koronavírus-járvány sokkját próbálják feldolgozni, karanténnal – bár más országokhoz képest lazábbal – kell együtt élniük. Emellett azt hallják, hogy a valóságban jóval magasabb a halottak száma mint a kórházi statisztika szerint: többen halnak meg idősotthonokban, mint kórházakban, ráadásul az ország jó úton halad afelé, hogy a legrosszabb halálozási arányt produkálja Európában.

Ebben a helyzetben jött a szerdai hír, hogy Boris Johnson és menyasszonya, Carrie Symonds szülők lettek és „egészséges fiúgyermekük született egy londoni kórházban”.

Johnson munkába állt, majd passzolt

A kormányszóvivő szerint „anya és gyereke is jól vannak” - annak ellenére, hogy a kisfiút későbbre várták.

A hír választ adott azokra a találgatásokra, hogy Johnson megjelenik-e szerdán a parlamentben a miniszterelnöki kérdések órájában. A kormányfő, akit kórházi intenzív osztályon is kezeltek a fertőzés miatt, csak most hétfőn tért vissza a munkához.

Végül úgy döntöttek, hogy ismét az eddig őt helyettesítő Dominic Raab külügyminiszter áll a helyére és válaszol az ellenzéki munkáspárti vezér, Sir Keir Starmer és mások kérdéseire. Starmer az elsők között gratulált politikai ellenfelének.

Boris és Carrie érdekes tradíciót erősít

Az 55 éves kormányfő 32 éves menyasszonya, Carrie Symonds a Konzervatív Párt kommunikációs főnökeként dolgozott, de ma már környezetvédelmi ügyekkel és a tengeri élővilág megóvásának kérdéseivel foglalkozik.

Johnsonék folytatják azt a brit miniszterelnöki tradíciót, hogy a hivatali időben születnek a kormányfő gyerekei. Előttük David és Samantha Cameron, valamint Tony és Cherie Blair egy-egy utódja is az apa kormányfői megbízatása idején jött világra.

Boris Johnson ugyanakkor nem illeszkedik igazán a Konzervatív Pártban elvárt családapaimidzsbe. Kétszer volt házas, és egy sor affért is a számlájára írnak. Második feleségétől, Marina Wheelertől négy gyereke született és idén február végén váltak el. A miniszterelnöknek emellett van egy akkor még titkos viszonyból származó gyereke, aki akkor született, amikor még londoni főpolgármester volt.

Sokak szerint azonban ezek a dolgok inkább az érintett családokra tartoznak.

A brit közvélemény arra bizonyosan kíváncsi lehet, hogy a kormányfő most

kiveszi-e a kéthetes szülői szabadságot, pont akkor, amikor fontos döntéseket kell hozni

arról, hogy Nagy-Britannia hogyan és mikor oldja fel a koronavírus-járvány miatti és a gazdaságot bénító karantént.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×