INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

koronavírus

szlovákia

mobil

karantén

Szlovák rendőr egy autós iratait ellenőrzi a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.

Szlovákia a mobilos karantén ellenőrzésről vitázik

Százezer FFP3-as maszk érkezett Szlovákiába Törökországból, a szállítmányt az egészségügyi dolgozók kapják. A múlt pénteken megalakult szlovák parlamentben közben az váltott ki heves indulatokat, hogy követhetők-e a SIM-kártyájuk alapján az emberek. A Közegészségügyi Hivatal ugyanis hozzájuthatna a mobilszolgáltatók adataihoz, így gyorsabban tudnák azonosítani a lehetséges fertőzötteket.

Szerdára 12-vel emelkedett, 216 főre emelkedett a koronavírussal megfertőzöttek száma Szlovákiában jelentette be Igor Matovič miniszterelnök, szokásos reggel 9-es tájékoztatóján. Közölte azt is, hogy eddig 4200 mintavétel volt negatív.

A járvány kitörése óta most fordult elő először, hogy a Magyarországon több beteget tartanak számon, mint Szlovákiában.

A kormányfő továbbá elmondta: ezerre tehető a tesztelésre alkalmas állami intézmények kapacitása, ez a hétvégére megemelkedhet, valamint, hogy FFP3 szűrőosztályú légzésvédő maszkokból 100 ezret szereztek be. Roman Mikulec belügyminiszter hozzátette, hogy ezekért Törökországba kellett elküldeni a belügy különgépét, amely szerda reggel szállt le Pozsonyban.

Az FFP3-as védőmaszkokat az egészségügyi nővérek és orvosok fogják megkapni. A Közegészségügyi Hivatal tárgyal arról, hogy magánlaboratóriumokat is bevonjanak a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos tesztelésekbe. Igor Matovič kormányfő

mindenkinek azt ajánlja, varrjanak otthon védőmaszkot, melyet kimoshatnak és kivasalhatnak, mert az is jobb, mint az egyszer használatos maszkokra várni.

A parlament – melynek padsoraiban szájmaszkban és gumikesztyűben ülnek a képviselők – közben arról folytat heves vitát, hogy nyomon lehet-e követni az állampolgárok mozgását a telefonjukon keresztül. Mária Kolíková igazságügyi miniszter kijelentette, a kormány tudatában van annak, hogy az állam olyan személyes adatokhoz férhet hozzá, amelyek titkos távközlési adatoknak számítanak, s így beavatkoznak az alapvető szabadságjogokba is. A tárcavezető elmagyarázta, hogy ez azok ellen a fertőzött személyek ellen használható fel, akik nem akarnak együttműködni a hatóságokkal.

„Nem elegendő azt tudni, hogy kiről van szó, de arra az adatra is szükség van, hogy kivel találkozik, kivel beszélgetett hosszasan a fertőzött személy, így megállapíthatjuk, hogy kivel kerülhet közeli kapcsolatba”

– mondta Kolíková.

Az ellenzék élesen elhatárolódott a javaslattól. Robert Fico exkormányfő szerint az új kormány terve kémkedés és az emberek szabadságának durva megsértése. „Tulajdonképpen bármilyen indok nélkül gyűjthetik az információkat a telefonhívásainkról, sms-einkről, e-mailjeinkről. Mi köze a koronavírusnak ahhoz, hogy kivel telefonálok?” – jegyezte meg Fico.

Az IT szakemberek szerint az állami alkalmazás ahhoz hasonlítana, ahogyan a telekommunikációs szolgáltatók a GPS koordináták alapján állapítják meg a telefonok helyzetét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Kapcsolódó hang

A mobilmozgás alapján azonosítanáknak Szlovákiában KISS
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018