INFORÁDIÓ 
2020. június 1. hétfő
Tünde

koronavírus

szlovákia

szűrővizsgálat

laboratórium

igor matovic

Minden szlovák kórház mellett létesítenek egy mintavételi helyet

Minden szlovák kórház mellett létesítenek egy mintavételi helyet

Az új típusú koronavírus kimutatására szolgáló szűrővizsgálatok terén Szlovákia a magánkézben lévő laboratóriumok segítségére is számíthat. Péntektől pedig minden kórház mellett létesítenek egy mintavételi helyet.

Szlovákiában 269-re nőtt a koronavírusos betegek száma. Közülük többen a bősi karanténközpontban tartózkodnak, ami Ivan Matovič kormányfő szerint azt bizonyítja, hogy

van értelme a karanténközpontok működtetésének.

Matovič kiemelte, az elkövetkező napokban jelentősen szeretné megnövelni a naponta elvégzett koronavírustesztek számát, a Szlovákiában működő laboratóriumok kapacitása ugyanis szerinte ezt lehetővé teszi. A kormányfő példaként olyan országokat említett, ahol nagy mennyiségű tesztet végeztek el, és nem használták a kevésbé megbízható gyorsteszteket, mint például Dél-Koreában.

Az új metódus szerint

a magánlaboratóriumokat is bevonják a koronavírusos esetek tesztelésébe, ezzel a kapacitást napi háromezer teszt elvégzésére tudják emelni a jelenlegi néhány százról.

„Közös megegyezésre jutottunk a rendszer módosításával kapcsolatban, amelybe teljes szélességben bevonjuk a magánlaboratóriumokat is” – közölte Matovič, majd hozzátette, péntektől

minden egyes kórház előtt mintavételi gyűjtőpontot hoznak létre.

A mintákat erre a célra felállított unimo-bódékban fogják levenni, hogy ezzel is védjék azokat a pácienseket, akiknek nincs koronavírus-gyanújuk. A teszt eredményét azok is meg fogják kapni, akiké negatív lett. A pozitív eredményről a háziorvost is értesíteni fogják. A 65 évnél idősebb, bizonyítottan koronavírus-fertőzött betegeket naponta fel kell majd hívnia az orvosnak. A rendszer pénteken indul, Igor Matovič pedig azt szeretné, ha az elvégzett tesztek száma egy héten belül elérné a kapacitás maximumát.

A kormányfő bejelentése után az egészségügyi miniszter szolgált jó hírrel: Marek Krajčí megerősítette, hogy meggyógyult két páciens, akik korábban az új típusú koronavírussal fertőződtek meg. A tárcavezető hozzátette, rövidesen megkezdik a kockázati csoportok tömeges, irányított tesztelését. Ebbe a csoportba az egészségügyi dolgozók mellett azok a páciensek tartoznak, akiket haladéktalanul meg kell műteni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Kapcsolódó hang

Minden szlovák kórház mellett létesítenek egy mintavételi helyet
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018