eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin
Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek (k) sajtóértekezleten jelenti be, hogy benyújtja lemondását Ferenc pápának Lyonban 2019. március 7-én. A 68 éves Barbarint bűnösnek találta és hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy francia bíróság amiatt, hogy a 2014 júliusa és 2015 júniusa közötti időszakban nem értesítette a hatóságokat a tudomására jutott szexuális visszaélési ügyekről. Barbarint egy pedofil pap áldozatai vádolták meg.
Nyitókép: MTI/EPA/Alex Martin

Az egyház már elbocsátotta, most a bíróságon a sor a pedofil expap ügyében

Akár tíz év börtönbüntetést is kiszabhatnak arra az egyház által kiközösített volt katolikus papra, aki 30-35 évvel ezelőtt kiskorú fiúkat szexuálisan zaklatott. A 75 éves férfi kedden kezdődött büntetőperét óriási médiaérdeklődés kíséri Franciaországban

A legtöbb ellene felhozott vádat elismeri és sajnálja, amit a rábízott gyermekekkel tett. Ezt nyilatkozta a meghallgatások közben többször is Bernard Preynat egykori katolikus pap, aki Lyon egyik gazdag elővárosában teljesített szolgálatot.

A fiatal korában karizmatikus ember hírében állt Preynat 1972 és 1991 között Sainte-Foy-Les-Lyon község Szent Lukács plébániáján volt káplán, és ebben a minőségében

cserkészcsapatot szervezett és működtetett.

Ez a cserkészcsapat volt az egykori pap fő "vadászterülete", itt szemelte ki magának azokat a 8-10 éves, többnyire félénknek, gátlásosnak vagy éppen nagyon szelídnek tűnő kiskfiúkat, akiket aztán szexuálisan megkörnyékezett.

Garázdálkodása azért tarthatott nagyon sokáig, mert

áldozatai nem mertek beszélni szüleiknek a szörnyűségekről, másrészt, bár voltak mende-mondák a pap ténykedéséről, azokat a szülők nem hitték el.

A dolgok a nyolcvanas évek végére vettek új fordulatot, amikor gyermekeik Preynat-val szembeni ellenérzését látva néhány szülő kivette őket a cserkészcsapatból. Ezzel párhuzamosan megszülettek az első feljelentések az egyházmegyénél, melyek következtében 1991-ben a papot más, távolabbi településre helyezték át.

Az évtizedeken keresztül lappangó botrány akkor robbant ki, amikor a kétezres években Preynat néhány, időközben érett felnőtté vált áldozata fölfedezte, hogy megrontójuk papi tevékenységén keresztül továbbra is kapcsolatban van gyermekekkel. Ezt jelezték Lyon érsekének, követelve, hogy a papot távolítsák el a kiskorúak közeléből. De az érsek, Philipppe Barbarin, nem hallgatott rájuk, sőt később úgy nyilatkozott, hogy Preynat ügyei "hála Istennek elévültek".

Válaszul az időközben

egyesületbe tömörült áldozatok egy része feljelentést tett az ügyészségen

nemcsak Bernard Preynat, hanem Barbarin ellen is.

Mivel a Preynat által ekövetett bűnycselekmények nagy része valóban elévült, végül 1985 és 1991 között, tíz gyermekkel szemben elkövetett szexuális zaklatás miatt indult ellene nyomozás. A többi, legalább

negyven hasonló ügyet

a jelek szerint az egykori pap megússza.

Ezzel párhuzamosan Philippe Barbarin ellen is eljárás indult, amiért nem értesítette a hatóságokat a tudomására jutott zaklatási ügyekről. A lyoni bíróság tavaly első fokon hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítétle az érseket, aki fellebbezett, így végleges döntés néhány hónap múlva várható.

Az időközben az egyház által kiközösített Preynat most egykori áldozataival szembesül, miközben az ügy fölveti a gyermekek ellen elkövetett szexuális erőszak elévülési idejének a megváltoztatását is, mely bűncselekmény esetén jelenleg 20 év.

Az ügyészség például már jelezte: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy nyomozást indítsanak Gabriel Matzneff író-újságíró ellen, aki több könyvben is beszámolt pedofil kalandjairól, és akinek működéséről egyik áldozata január elején könyvet jelentetett meg.

Bernard Preynat egykori áldozatai mindeközben azt mondják, azért ragaszkodtak a nyilvános bírósági tárgyaláshoz, hogy a franciák végre teljes mélységében felfogják, micsoda pusztításokat végzett az elmúlt évtizedekben a pedofília a társadalomban és az egyházon belül is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×