eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nigel Farage, a legradikálisabb EU-ellenes brit politikai erő, a Brexit Párt alapító vezetője beszédet mond egy pártgyűlésen Londonban 2019. november 4-én. Nagy-Britanniában december 12-én előrehozott parlamenti választást tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Választási kampány a kényszerű visszalépéstől a "szteroidokkal hajtott thatcherizmusig"

Egyre nagyobb lehet az önbizalma Boris Johnsonnak. A decemberi, előrehozott választásokra készülő brit kormányfő nagy ajándékot kapott: többszáz körzetben visszalépett a rivális Brexit Párt. A cél elkerülni, hogy az Unióban maradás hívei uralják az új parlamentet.

Nigel Farage, korábban a Brit Függetlenségi Párt, a UKIP, most a Brexit Párt első embere, a brit politika nagy fenegyereke. Nem is olyan rég a konzervatívok rettegtek tőle, mert elcsábította szavazóik egy részét és egyre euroszkeptikusabb irányba lökdöste őket.

Farage azonban most kénytelen volt szerényebbre fogni magát. Először választási együttműködést ajánlott Boris Johnsonnak, de a konzervatív miniszterelnök ezt elutasította.

Hétfőn pedig, a nyomásnak engedve bejelentette: visszalépteti 317 képviselőjét olyan körzetekben, ahol a konzervatívok nyerhetnek és helyette a baloldali Munkáspárt és a liberálisok képviselőit próbálja leváltani. Egy héttel ezelőtt még azt ígérte, hogy 600 jelöltet indít.

A „brexit keresztapjának” is nevezett politikus most viszont arról beszélt, hogy „veszélyben a brexit” és – pénzes támogatói nyomására - kényszerűen elfogadta, hogy csak így lehet elérni, hogy ne osszák meg a kilépéspárti szavazatokat.

A brit választási rendszerben ez különösen fontos, mert csak egyéni választókerületek vannak. Tehát például ha egyik helyen a jobboldali érzelmű polgárok egyik fele a Brexit Pártra, másik fele a torykra szavazna, de több voksot kapna a jobboldali pártok bármelyikénél a Munkáspárt, akkor elveszne a jobboldali szavazat.

Farage annyira titokban tartotta, mire készül, hogy saját pártja visszaléptetett jelöltjei is csak az utolsó pillanatban tudták meg, hogy nem indulhatnak a választásokon.

A hír nyomán erősödni kezdett az angol font a dollárral és az euróval szemben.

Johnson miniszterelnök üdvözölte a visszalépéseket és azt mondta: „felismerték, hogy csak egy módja van a brexit megvalósításának, az, ha a konzervatívokra szavaznak”.

Előfordulhat azonban, hogy ha egyik párt sem ér el meggyőző többséget a választásokon, akkor Nigel Farage királycsinálóvá léphet elő.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére közben úgy állította be, hogy a Brexit Párt vezér manipulációival Donald Trump amerikai elnök szellemisége hatolhat be Nagy-Britanniába.

„Ez egy Trump-szövetség, aminek az eredménye a szteroidok által hajtott thatcherizmus lesz” és veszélybe kerül az ingyenes egészségügy.

A másik oldalon a Liberális Demokraták, a brexitellenes walesi párt, a Plaid Cymru és a zöldek kötöttek választási paktumot és visszalépnek egymás javára 60 körzetben, hogy a legesélyesebb jelölt kaphassa az összes maradáspárti szavazatot.

Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×