eur:
394.42
usd:
365.17
bux:
65543.59
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Boris Johnson brit miniszterelnök tiszteleg Emmanuel Macron francia elnöknek (j) az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozóján 2019. október 17-én. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről született megállapodás áll.
Nyitókép: MTI/AP pool/Olivier Matthys

Három napja lehet hátra Boris Johnsonnak

Ennyit adott magának és a brit parlamentnek Boris Johnson kormányfő, hogy törvényként fogadják el a brexitalkut. „A közvélemény nem akar további késlekedést” – érvelt Johnson a várhatóan maratoni parlamenti ülésszakok előtt.

A brit kormány ma terjeszti a képviselők elé a 110 oldalas Kilépési Egyezmény Törvényjavaslatot. Ez valójában Boris Johnson miniszerelnök és Brüsszel brexit paktuma, amelyet Johnson most törvényerőre akar emelni, hogy még a hónap vége előtt ki tudja léptetni az országot az Európai Unióból.

A kormányfő immár nemcsak elvi véleményt kér a képviselőktől az alkuról – mivel ezt már kétszer is elutasították, ügyrendi fogásokkal – a mostani javaslat magában foglalja az összes olyan jogszabályt, amelyek megteremtik a brexit törvényes feltételeit.

Hétfőn a brexitpártiak által démonizált és „rendet, rendet” kiáltásairól ismert parlamenti elnök visszadobta Johnson kérvényét, hogy tartsanak újabb, véleményértékű szavazást az egyezmény támogatásáról. John Bercow érvelése az volt, hogy

„ismétlődő és kaotikus lenne” újra vitázni ugyanarról, amiről szombaton már szó volt.

Johnson azzal sürgette a képviselőket, hogy „sem a közvélemény, sem az európai vezetők, sem én nem akarok további késlekedést”. Ellenzéki képviselők azonban máris jelezték: nem lesz elég idejük tanulmányozni a szöveget.

A miniszterelnök viszont eltökélte, hogy a jelenleg érvényben lévő, hóvégi kilépési határidőig levezényli a brexitet. Habár egy brit törvény kötelezte, hogy kérjen hosszabbítást az EU-tól (amely vonakodva, de eleget tehet neki), a kormányfő makacsul kitart amellett, hogy október 31-éig minden elintézhető és a szigetország végleg búcsút mondhat az EU-nak.

Néhány képviselő meg is jegyezte: nem lesz elég idő a a brit kilépésről szóló törvényjavaslat alapos ellenőrzésére és mélyreható vitára. Ezért Johnson olyan iramot diktál, hogy felmerült,

éjszaka is ülésezni fog a brit parlament a következő napokban.

A keddi napon nemcsak a brexittörvényről szavaztatja meg a képviselőket, hanem arról a menetrendről is, melynek alapján csütörtökig befejeződhet a brexit törvényi feltételeinek szentesítése.

Kommentátorok szerint Johnson néhány lázadó munkáspárti képviselő és mérsékeltebb toryk segítségével megnyerheti a brexit-tövényről szóló szavazást, viszont elveszítheti az úgynevezett „programról” szóló voksolást. Ha ez tényleg elbukik, akkor nem sok esély marad arra, hogy október 31-ig „megvalósítsa a brexitet”.

Ha mégsem szavazzák le, akkor a képviselők módosító indítványokkal próbálják majd átformálni a brexit-törvényjavaslatot. A Munkáspárt például vámúniót akar az EU-val és egy második népszavazást a brexitalkuról. Ezt azonban Johnson már többször elvetette. Ha mégis átmennek a módosító javaslatok, akkor Johnson úgy dönthet, hogy előre hozott parlamenti választásokat ír ki, amelyeket még az év vége előtt megtarthatnak a szigetországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Korrigál a forint

Korrigál a forint

Csütörtökön kezdetben az euróval és a dollárral szemben is gyengült a forint, utóbbival szemben nagyobb mértékben, később azonban valamelyest korrigált a magyar fizetőeszköz. Ma megjelent a Magyar Nemzeti Bank Inflációs jelentése, amelyben többek között azt írták, hogy a forint gyengélkedése és a szolgáltató cégek visszatekintő árindexálása is hozzájárul ahhoz, hogy a 3%-os inflációs  célt csak 2025-ben éri el a jegybank.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×