INFORÁDIÓ 
2020. április 1. szerda
Hugó

brexit

jean-claude juncker

nagy-britannia

európai unió

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) és Boris Johnson brit kormányfő megbeszélést folytat a brit EU-tagság megszűnéséről (brexit) Luxembourgban 2019. szeptember 16-án.

Juncker optimista, de mások ködösítésről beszélnek

Alkut lehet kötni, meg fog valósulni a brexit – ezt mondta Jean-Claude Junkcer, az Európai Bizottság elnöke. Arról is beszélt, hogy bizonyos feltételek mellett mellőzni lehet az ír határgaranciát. Közben Londonban figyelmeztették a munkáspárti képviselőket: ne szavazzák meg a kormány és az EU brexitalkuját.

Kevesebb, mint másfél hónap maradt a kilépési határidőig, és úgy tűnik, kezd felpörögni a diplomácia, hogy Nagy-Britannia elkerülje a szabályozatlan és kaotikus kilépést.

A legutóbbi, meglepő és optimista megjegyzés Jean-Claude Junckertől az Európai Bizottság elnökétől jött. Juncker a brit Sky Newsnak adott exkluzív interjúban azt mondta, hogy szerinte az EU és Nagy-Britannia meg tud állapodni a kilépési egyezményről, és hogy ő ezért mindent megtesz.

Hogyan lehetséges ez három év patthelyzet után?

Juncker szerint úgy, hogy ki lehet venni az elakadás fő okának számító ír határgaranciát a kilépési egyezményből, ha a britek által javasolt „alternatív megoldások” nyomán megvalósul a határgarancia összes fő célkitűzése.

Ahogy Juncker fogalmazott,

„nincs erotikus viszonyban a backstoppal”.

A brüsszeli bizottság első embere azt is megerősítette, hogy szerdán megkapta a brit javaslatot körvonalazó dokumentumot Boris Johnson brit miniszterelnök hivatalából.

A Juncker-interjú szembemegy azzal, amit egy uniós diplomata mondott a brit javaslatok átvétele után. Szavai szerint

a javaslatok „ködösítéssel” érnek fel és nem akadályozzák meg a szabályozatlan brexitet október 31-én.

„Bizalmas, technikai nem-dokumentumoknak” nevezte az iratokat, amelyek nem a Brüsszel által kért hivatalos jogi szövegként megfogalmazott javaslatok voltak – mondta.

Franciaország közben közölte: fogytán az idő,

a briteknek az elkövetkező pár napban kell valamivel előállniuk,

hogy az október 17-18-i európai uniós csúcson meg tudjanak állapodni róla.

A brit kormány szóvivője ugyanakkor harciasan azzal vágott vissza, hogy majd akkor nyújtják be a hivatalos írásos javaslatot, amikor készen állnak, nem pedig egy „művi határidőire”.

Közben az ellenzéki brit Munkáspárt tagjait figyelmeztették, hogy ne fogadják el Boris Johnson miniszterelnök és az EU esetleges brexitegyezményét. Az aktivisták szerint ezzel ugyanis veszélybe kerülhet a brit Közegészségügyi Szolgálat, a munkavállalói jogok, és az intenet szabályozása. Két munkáspárti képviselő Brüsszelben, Michel Barnier EU-s főtárgyaló beleegyezését keresték a tervhez és azt állították: 50 kollégájuk támogatná azt.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018