eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (j) és Boris Johnson brit kormányfő megbeszélést folytat a brit EU-tagság megszűnéséről (brexit) Luxembourgban 2019. szeptember 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Juncker optimista, de mások ködösítésről beszélnek

Alkut lehet kötni, meg fog valósulni a brexit – ezt mondta Jean-Claude Junkcer, az Európai Bizottság elnöke. Arról is beszélt, hogy bizonyos feltételek mellett mellőzni lehet az ír határgaranciát. Közben Londonban figyelmeztették a munkáspárti képviselőket: ne szavazzák meg a kormány és az EU brexitalkuját.

Kevesebb, mint másfél hónap maradt a kilépési határidőig, és úgy tűnik, kezd felpörögni a diplomácia, hogy Nagy-Britannia elkerülje a szabályozatlan és kaotikus kilépést.

A legutóbbi, meglepő és optimista megjegyzés Jean-Claude Junckertől az Európai Bizottság elnökétől jött. Juncker a brit Sky Newsnak adott exkluzív interjúban azt mondta, hogy szerinte az EU és Nagy-Britannia meg tud állapodni a kilépési egyezményről, és hogy ő ezért mindent megtesz.

Hogyan lehetséges ez három év patthelyzet után?

Juncker szerint úgy, hogy ki lehet venni az elakadás fő okának számító ír határgaranciát a kilépési egyezményből, ha a britek által javasolt „alternatív megoldások” nyomán megvalósul a határgarancia összes fő célkitűzése.

Ahogy Juncker fogalmazott,

„nincs erotikus viszonyban a backstoppal”.

A brüsszeli bizottság első embere azt is megerősítette, hogy szerdán megkapta a brit javaslatot körvonalazó dokumentumot Boris Johnson brit miniszterelnök hivatalából.

A Juncker-interjú szembemegy azzal, amit egy uniós diplomata mondott a brit javaslatok átvétele után. Szavai szerint

a javaslatok „ködösítéssel” érnek fel és nem akadályozzák meg a szabályozatlan brexitet október 31-én.

„Bizalmas, technikai nem-dokumentumoknak” nevezte az iratokat, amelyek nem a Brüsszel által kért hivatalos jogi szövegként megfogalmazott javaslatok voltak – mondta.

Franciaország közben közölte: fogytán az idő,

a briteknek az elkövetkező pár napban kell valamivel előállniuk,

hogy az október 17-18-i európai uniós csúcson meg tudjanak állapodni róla.

A brit kormány szóvivője ugyanakkor harciasan azzal vágott vissza, hogy majd akkor nyújtják be a hivatalos írásos javaslatot, amikor készen állnak, nem pedig egy „művi határidőire”.

Közben az ellenzéki brit Munkáspárt tagjait figyelmeztették, hogy ne fogadják el Boris Johnson miniszterelnök és az EU esetleges brexitegyezményét. Az aktivisták szerint ezzel ugyanis veszélybe kerülhet a brit Közegészségügyi Szolgálat, a munkavállalói jogok, és az intenet szabályozása. Két munkáspárti képviselő Brüsszelben, Michel Barnier EU-s főtárgyaló beleegyezését keresték a tervhez és azt állították: 50 kollégájuk támogatná azt.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×