eur:
395.44
usd:
372.02
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: BBC

Boris Johnson: inkább feküdnék holtan egy árokban, mint hogy halasztás legyen

„Inkább belepusztulok, de akkor sem kérem az EU-t, hogy október utánra halassza a brexitet” – ezt mondta Boris Johnson brit miniszterelnök, miután a brit parlament alsóháza megszavazta, hogy a szigetország nem léphet ki szabályozatlan módon az Európai Unióból.

Boris Johnson továbbra sem fogadja el, hogy késleltessék a brexitet – bár a brit alsóház minapi döntése és a jövő héten életbe lépő törvény szerint ez lenne számára az egyik járható út, míg a másik az EU-val kialkudott, szabályozott kilépés október 31-ig.

Nyugat-Yorkshire megyei látogatásán, a helyi fiatal rendőrök gyűrűjében Johnson egy újságírói kérdésre azt mondta: „inkább holtan feküdne egy árokban, minthogy elhalasztaná az uniós kilépést”.

Ha a brit felsőházon is átmegy a kedden az alsóházban már elfogadott javaslat az alku nélküli brexit megtiltásáról, akkor az életbe lépő törvény szerint Johnsonnak október 31-ig vagy el kell fogadtatnia a parlamenttel az EU és London kilépési egyezményét vagy kérvényeznie kell az uniónál a brit kilépés további elhalasztását.

Utóbbira azért lenne szükség, hogy időt adjanak egy új megállapodás kidolgozásához. A brexitellenes brit politikai erők pedig azt remélik, hogy egy ilyen időszakban kierőszakolhatnak egy újabb népszavazást, amin esetleg leállítathatják a kilépést.

Bár az unió azt mondja, hogy tovább már nem akar alkudozni, Johnson idáig azt ismételgette, hogy vele meg fognak állapodni.

Bombasztikus megjegyzése ugyanazon a napon hangzott el, amikor öccse – Jo Johnson – aki szintén konzervatív képviselő és a kormány felsőoktatási államtitkára volt, közölte: lemond minden tisztségéről.

Ő – a bátyjával szemben – a brit uniós tagság fenntartására szavazott 2016-ban és nem tudja elfogadni az alku nélküli brexit lehetőségét.

A testvér megfogalmazása szerint az utóbbi időben „a családhoz való hűség és az ország érdeke között vergődtem. Ez egy feloldhatatlan ellentét”. A Bloomberg hírügynökség szerint ezzel hideg kést szúrt a bátyjába, mert azt üzente: nem bízik abban, hogy miniszterelnökként az ország érdekeit tartja szem előtt.

A Johnson családon belüli politikai széthúzás közismert Nagy-Britanniában.

A miniszterelnök apja konzervatív európai parlamenti képviselő és az Európai Bizottság alkalmazottja volt, nővére pedig a brexit miatt átlépett a Liberális Demokratákhoz, majd a brexitellenes Change UK – Változás, Egyesült Királyság formáció tagja lett és a párt vezető jelöltje volt az idei európai parlamenti választásokon.

Jo Johnson korábban a Financial Times gazdasági lapnál dolgozott és politikát feladva gyorsan elhelyezkedhet újságíróként, kommentátorként vagy a felsőoktatás szakértőjeként.

Közben a brit politikai pártokon belül vita folyik az előrehozott választásokról. Bár a parlament elutasította az október végi brexithatáridő előtti választást, ellenzéki pártvezetők nem zárták ki a novemberi vagy decemberi választás lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

BL élőben
Két spanyol csapat is bejuthat most az elődöntőbe

Mind a két spanyol csapat is egygólos előnyről kezdi a visszavágót a BL-negyeddöntőben, hat napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon, a metropolitanóban 2-1-re a Borussia Dortmundot. A mai két párból továbbjutók egymás ellen játszanak majd az elődöntőben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Irán még durvább támadással fenyegetőzik, Izrael megtorlást tervez - Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden

Izrael ellencsapásra készül Iránnal szemben, azonban jó esély van rá, hogy ez nem közvetlenül a perzsa állam területét veszi majd célba. Az Egyesült Államok közben nyomást gyakorol a zsidó államra, azzal a céllal, hogy ne legyen további eszkaláció. A Hamász visszadobta az összes izraeli előterjesztést a túsztárgyalások során és még nehezebben teljesíthető követeléseket fogalmazott meg. Irán bejelentette: ha Izrael támad, elsöprő és azonnali megtorlással fognak válaszolni. Híreink az izraeli-iráni konfliktusról kedden.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×