INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

brexit

boris johnson

jo johnson

Jo Johnson új brit üzleti, energiaügyi és ipari stratégiai miniszter, Boris Johnson új brit miniszterelnök öccse távozik kinevezése után londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből 2019. július 24-én. Boris Johnson elődje, Theresa May lemondott, mert nem tudott megállapodásra jutni az ellenzékkel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.

Testvére hátat fordított Boris Johnsonnak

Infostart / MTI

Távozott bátyja, Boris Johnson miniszterelnök kormányából csütörtökön Jo Johnson. A kormányfő öccse lemond alsóházi képviselői mandátumáról is.

A 47 éves Jo Johnson 55 esztendős bátyjával ellentétben a bennmaradás mellett kampányolt az Egyesült Királyság EU-tagságáról 2016 júniusában tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,89 százalékos győzelmével végződött - népszavazáson.

Boris Johnson ugyanakkor a népszavazás keményvonalas brexitpárti kampánytáborának frontembere volt, és azóta is ezt az irányvonalat képviseli a kormányzó Konzervatív Pártban.

Jo Johnson, aki csütörtöki lemondásáig az üzleti ügyek minisztériumának államtitkára volt bátyja kormányában, távozását azzal indokolta, hogy

"feloldhatatlan feszültséget" jelent számára a családi lojalitás és a nemzeti érdekek képviseletének egyidejű kötelme.

Jo Johnson már az előző miniszterelnök, Theresa May kormányának is tagja volt közlekedési államtitkárként, de tavaly novemberben erről a tisztségéről is lemondott. Akkori távozását azzal indokolta, hogy a May-kormány által a brexit feltételrendszerére kidolgozott javaslatoknak "semmi közük" nem volt az EU-tagsági referendum kampányában tett ígéretekhez.

"Olyan brexitet ígértek nekünk, amely lehetővé teszi, hogy világszerte mindenkivel kereskedelmi megállapodásokat köthessünk, de azzal a megállapodással, amellyel (Theresa May) miniszterelnök készül előállni, ettől messze leszünk" - fogalmazott annak idején a volt államtitkár.

Theresa May kormánya és az Európai Bizottság tavaly novemberben megállapodásra jutott a brexit feltételrendszeréről, de az egyezményt a londoni alsóház azóta háromszor elutasította.

Boris Johnson jelenlegi miniszterelnök sokszor hangoztatott álláspontja az, hogy a brit EU-tagság mindenképpen megszűnik a Brexit október 31-i határnapján, akár sikerül újratárgyalni az elvetett megállapodást, akár nem.

Az alsóház azonban szerda éjjel elfogadott egy ellenzéki indítványt, amely megtiltaná, hogy Boris Johnson kormánya megállapodás nélkül léptesse ki az Egyesült Királyságot az EU-ból.

Boris Johnson 54 éves húga, Rachel Johnson publicista és közéleti személyiség a brexit vehemens ellenzője, és a 2017-es általános választások előtt csatlakozott a kilépés ellen aktívan kampányoló legnagyobb országos parlamenti párthoz, a Liberális Demokratákhoz. Az idén belépett a szintén brexit-ellenes, újonnan alakult Change UK nevű pártba, amelynek egyik jelöltje volt a májusi európai parlamenti választásokon, bár mandátumot nem szerzett.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018