INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 13. csütörtök
Ipoly

brexit

írország

észak-írország

határ

leo varadkar

Leo Varadkar ír miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2019. június 20-án.

Írország így készül a megállapodás nélküli brexitre

Infostart / MTI

Írország az Egyesült Királysághoz tartozó Észak-Írország határának közelében tervez határellenőrzéseket Nagy-Britannia megállapodás nélküli uniós kiválása esetén - jelentette be Leo Varadkar ír miniszterelnök Dublinban.

Az ír kormányfő hangsúlyozta, hogy ebben az esetben az áruk és az élőállatok vizsgálatát amennyire lehetséges a kikötőkben, repülőtereken és a vállalatoknál fogják elvégezni. "Egyes ellenőrzéseket azonban a határ közelében kell majd lefolytatni" - fűzte hozzá.

Mint mondta, a részleteket jelenleg az Európai Bizottsággal közösen dolgozzák ki.

A brit uniós tagság megszűnésének feltételrendszerét és a jövőbeni kapcsolatokat rögzítő megállapodás egyik sarkalatos kérdése az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) ügye, amire azért van szükség, mert az Egyesült Királyság az egységes piacból és a vámunióból is ki akar lépni. Az ír-szigeti határ szabad átjárhatósága viszont az ír-szigeti konfliktust lezáró, 1998-as nagypénteki megállapodás egyik sarokköve.

Az EU és Írország is ezért feltétlenül el akarja kerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását az ír-észak-ír határszakaszon. Boris Johnson brit miniszterelnök azonban makacsul elveti a tartalékmegoldást, amely szerinte az Egyesült Királyság számára elfogadhatatlan korlátozásokkal járna.

Varadkar ugyanakkor hangsúlyozta:

a tartalékmegoldás a kilépési megállapodás lényegi eleme marad, míg nem találnak jobbat helyette.

"Nyitottak vagyunk az alternatívákra" - mondta az ír kormányfő. "Ezeknek azonban életszerűnek, megvalósíthatónak, és jogilag kötelezőnek kell lenniük. A mai napig nem kaptunk ilyen javaslatokat" - jelentette ki Varadkar és hozzátette, hogy egy kilépési megállapodás a tartalékmegoldás nélkül nem ér semmit.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018