eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Nyitókép: Pixabay

A brexit miatt recesszióba tart a brit gazdaság

Az Angol Központi Bank elnöke ugyanakkor árnyalta a képet: a korábbi, masszív visszaesés helyett némileg enyhébb jöhet.

Akár 8 százalékos visszaesést jósoltak a brit gazdaságnak a szabályozatlan brexit esetére, és a vészmadaraknak kikiáltott szereplők között ott volt Mark Carney, az Angol Központi Bank kanadai elnöke is.

A bankvezető most némileg módosította véleményét, amit az egymással csatározó felek a saját szájízük szerint értelmezhetnek: a brexithívők azt hallják majd, hogy mégsem lesz akkora megrázkódtatás a kilépés. Az EU-ban vagy legalábbis a vámunióban maradni kívánók viszont azt hangsúlyozzák majd, hogy igenis jelentősen szűkül a brit gazdaság.

Az előrejelzés szerint ugyanis a korábbi 8 százalék helyett „csak” 5,5 százalékkal esik vissza a brit gazdasági növekedés.

Carney szerint azért lehet kisebb a kár, mert Nagy-Britanniában és Európában is folyik a cégeknél a felkészülés, amit „valódi előrelépésnek” nevezett. Ezáltal emelkedett a bizalom a pénzpiacokon – mondta a brit parlament Költségvetési Bizottsága előtt.

A La Manche-csatorna, avagy a britek által Angol Csatornának nevezett tengerszakasz másik oldalán, a hatalmas forgalmat bonyolító Calais kikötője megtette a szükséges lépéseket a határellenőrzés gördülékennyé tételére. Emellett brit oldalon egyszerűsítették a brexittel esetleg életbe lépő vámolás rendszerét és nyilvánosságra hozták az uniós termékekre első körben kirótt vámok listáját.

„Ezzel enyhítették a legrosszabb forgatókönyv hatásait, de így is sok munka van még hátra a felkészülésben”

– mondta az Angol Központi Bank első embere. A képviselők előtt felszólalva közölte: nem tesz majd lépéseket az angol font árfolyamának védelmében, ha mégis a szabályozatlan brexitforgatókönyv valósulna meg. A font árfolyama meredeken esett az elmúlt hetekben, bár a no-deal brexit lehetőségét elvető parlamenti szavazás után a brit valuta némileg magára talált.

De mit is hoz az enyhébb, de így is drámai visszaesés a briteknek? A Központi Bank előrejelzése szerint látványosan megugrik a munkanélküliség, és a jelenlegi több mint kétszeresére, 7 százalékra ugrik a ráta.

Több mint duplájára emelkedik az infláció is, 5,5 százalékra.

Korábban kiadott ágazati felmérések szerint a recesszió közvetlen kiváltó oka az lehet, hogy a brit szolgáltatószektor a vártnál lassabban bővült, miközben a múlt hónapban radikálisan visszaesett az ipari szektor és különösen az építőipar.

A szolgáltató ágazat adja a brit gazdaság 80 százalékát, de az éttermek, szállodák és pénzügyi szolgáltató cégek növekedése a brexit körüli bizonytalanság nyomán látványosan leállt. A Közbeszerzési és Kínálati Intézet (Cips) nevű intézmény szerint a brit gazdaság szeptember végére további 0,1 százalékkal zsugorodhat, folytatva a második negyedéves trendet.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×