INFORÁDIÓ 
2020. január 26. vasárnap
Paula, Vanda

brexit

nagy-britannia

visszaesés

A brexit miatt recesszióba tart a brit gazdaság

A brexit miatt recesszióba tart a brit gazdaság

Az Angol Központi Bank elnöke ugyanakkor árnyalta a képet: a korábbi, masszív visszaesés helyett némileg enyhébb jöhet.

Akár 8 százalékos visszaesést jósoltak a brit gazdaságnak a szabályozatlan brexit esetére, és a vészmadaraknak kikiáltott szereplők között ott volt Mark Carney, az Angol Központi Bank kanadai elnöke is.

A bankvezető most némileg módosította véleményét, amit az egymással csatározó felek a saját szájízük szerint értelmezhetnek: a brexithívők azt hallják majd, hogy mégsem lesz akkora megrázkódtatás a kilépés. Az EU-ban vagy legalábbis a vámunióban maradni kívánók viszont azt hangsúlyozzák majd, hogy igenis jelentősen szűkül a brit gazdaság.

Az előrejelzés szerint ugyanis a korábbi 8 százalék helyett „csak” 5,5 százalékkal esik vissza a brit gazdasági növekedés.

Carney szerint azért lehet kisebb a kár, mert Nagy-Britanniában és Európában is folyik a cégeknél a felkészülés, amit „valódi előrelépésnek” nevezett. Ezáltal emelkedett a bizalom a pénzpiacokon – mondta a brit parlament Költségvetési Bizottsága előtt.

A La Manche-csatorna, avagy a britek által Angol Csatornának nevezett tengerszakasz másik oldalán, a hatalmas forgalmat bonyolító Calais kikötője megtette a szükséges lépéseket a határellenőrzés gördülékennyé tételére. Emellett brit oldalon egyszerűsítették a brexittel esetleg életbe lépő vámolás rendszerét és nyilvánosságra hozták az uniós termékekre első körben kirótt vámok listáját.

„Ezzel enyhítették a legrosszabb forgatókönyv hatásait, de így is sok munka van még hátra a felkészülésben”

– mondta az Angol Központi Bank első embere. A képviselők előtt felszólalva közölte: nem tesz majd lépéseket az angol font árfolyamának védelmében, ha mégis a szabályozatlan brexitforgatókönyv valósulna meg. A font árfolyama meredeken esett az elmúlt hetekben, bár a no-deal brexit lehetőségét elvető parlamenti szavazás után a brit valuta némileg magára talált.

De mit is hoz az enyhébb, de így is drámai visszaesés a briteknek? A Központi Bank előrejelzése szerint látványosan megugrik a munkanélküliség, és a jelenlegi több mint kétszeresére, 7 százalékra ugrik a ráta.

Több mint duplájára emelkedik az infláció is, 5,5 százalékra.

Korábban kiadott ágazati felmérések szerint a recesszió közvetlen kiváltó oka az lehet, hogy a brit szolgáltatószektor a vártnál lassabban bővült, miközben a múlt hónapban radikálisan visszaesett az ipari szektor és különösen az építőipar.

A szolgáltató ágazat adja a brit gazdaság 80 százalékát, de az éttermek, szállodák és pénzügyi szolgáltató cégek növekedése a brexit körüli bizonytalanság nyomán látványosan leállt. A Közbeszerzési és Kínálati Intézet (Cips) nevű intézmény szerint a brit gazdaság szeptember végére további 0,1 százalékkal zsugorodhat, folytatva a második negyedéves trendet.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018