eur:
392.56
usd:
366
bux:
66887.72
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Megéri majd visszaváltani a műanyag palackot a szlovákoknak

Törvény készül a PET-palackok és italdobozok visszaváltásáról Szlovákiában. A parlament második olvasatba utalta az egyszer használatos italcsomagolásra vonatkozó betétdíjas rendszerről szóló jogszabályt. Ha elfogadják a törvényt, 2022-ben indulhatna a visszaváltás.

Az új törvényjavaslatot, amely jelentős mértékben csökkenti majd a természetben eldobott palackok és dobozok mennyiségét, 120 képviselő szavazta meg a 150-ből. Évente közel egymilliárd PET-palack kerül forgalomba Szlovákiában, s ebből mintegy 400 millió hulladéklerakóban, vagy ami még ennél is rosszabb, a természetben végzi.

A visszaváltásnak köszönhetően az italcsomagolás mintegy 95 százaléka oda kerül majd, ahova való, vagyis az újrafeldolgozó üzemekbe.

A gyakorlatban három év múlva, a teljes logisztikai rendszer kiépítését és a visszaváltó automaták üzembe helyezését követően indulhatna a visszaváltás. Az új jogszabály szerint csak a 300 négyzetméternél nagyobb alapterületű üzletek lesznek kötelesek bevezetni a visszaváltást. De feltételezhető, hogy idővel a kisebb boltok is csatlakoznak a rendszerhez.

A törvénytervezet a PET-palackok esetében 12, a fém italdobozok esetében pedig 10 centes betéti díj bevezetésével számol.

A rendszer mintegy 80 millió eurós kezdeti beruházást igényel. Viszont csökkenti a szemétszedés és a hulladéktárolás költségét, illetve becslések szerint 300 munkahelyet teremt. A környezetvédelmi minisztérium közben a közösségi hálón elindította a #zazalohovanie magyarul a #visszaváltásért nevet viselő kampányt, amellyel a nyilvánosság is kifejezheti támogatását.

Sólymos László, Szlovákia környezetvédelmi minisztere úgy véli, a betétdíjas rendszer bevezetésének vannak előnyei és hátrányai is.

"Míg a hátrányok számszerűsíthetők, addig az előnyök a környezetre és mindennapi életünkre gyakorolt hatásai számokkal nem fejezhetők ki.

Ezért döntöttünk úgy, hogy bevezetjük a visszaváltási rendszert" - jelentette ki a tárcavezető, hozzátéve, örömmel tölti el, hogy ezt a szlovák parlament honatyái is tudatosítják.

A döntést a Környezetpolitikai Intézet tanulmánya előzte meg. Az elemzők azt tanulmányozták, hogy a rendszert már működtető államokban milyen hatása volt a PET-palackok és dobozok visszaváltásának. Az elemzés eredményei alapján

a piacra kerülő palackok 90 százaléka visszaváltható lesz. Jelenleg ez az arány 60 százalék körül mozog.

A zöldtárca szerint jelenleg az Európai Unió nyolc államában működik betétdíjas rendszer. Közép-Európában, beleértbe Ausztriát is, azonban nem. A minisztérium ezért szeretné, ha a térségben Szlovákia lenne az első, amely a gyakorlatba is átülteti a rendszert.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×