INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

brexit

donald trump

ii. erzsébet

A brit védelmi minisztérium által közreadott felvételen Donald Trump amerikai elnök (k) ellép a tiszteletére felsorakozott díszegység előtt a londoni uralkodói rezidencia, a Buckingham-palota kertjében tartott fogadási ünnepségen 2019. június 3-án. Trump háromnapos állami látogatásra érkezett Nagy-Britanniába. Mögötte Károly walesi herceg, brit trónörökös.

Látványos brit széthúzás a Trump-látogatás kapcsán

Infostart / MTI

A szigetországi ellenzék nem ment el a királynő díszes vacsorájára, inkább tüntet. Az amerikai elnök fontos bejelentést tett a brexitet követő korszakkal kapcsolatban.

A második világháború után kialakult nemzetközi intézményrendszer fontosságát hangsúlyozta a brit uralkodó az amerikai elnök tiszteletére adott hétfő esti díszvacsorán.

Donald Trump hétfőn érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba. Az uralkodó este a Buckingham-palotában - a királyi család első számú londoni rezidenciáján - az ilyen események alkalmából szokásos díszes banketten látta vendégül az amerikai elnököt és feleségét, Melania Trumpot. A rendezvényen 170 meghívott vendég vett részt, köztük Károly trónörökös, Vilmos cambridge-i herceg - Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, aki édesapja után majdan szintén az Egyesült Királyság uralkodója lesz -, valamint Theresa May brit miniszterelnök.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt - a legnagyobb brit ellenzéki erő - vezetője ugyanakkor nem ment el a díszvacsorára, és nem volt jelen a banketten Sir Vince Cable, a második legnagyobb ellenzéki brit párt, a Liberális Demokraták vezetője sem. Mindketten az amerikai elnök politikai nézetei elleni tiltakozásul maradtak távol a rendezvénytől.

Corbyn hétfőn bejelentette, hogy a Trump-látogatás ellen keddre szervezett tömegtüntetésen viszont jelen lesz és fel is szólal.

Köszöntőjében a királynő hangsúlyozta: a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának közelgő 75. évfordulója is a közösen elért vívmányokra hívja fel a figyelmet. Hozzátette: a második világháborúban együtt hozott áldozatok után Nagy-Britannia és az Egyesült Államok a többi szövetséges országgal együtt nemzetközi intézményrendszert épített ki annak biztosítására, hogy ne ismétlődhessenek meg a konfliktus borzalmai.

"A világ azóta megváltozott, de mi folyamatosan szem előtt tartjuk e szerveződések eredeti célját", az országok együttműködését a nehezen kivívott béke megőrzése végett - fogalmazott a brit uralkodó. II. Erzsébet királynő kiemelte a szoros kétoldalú gazdasági kapcsolatokat, felidézve, hogy a két ország a legnagyobb befektető egymás gazdaságában, és az Egyesült Államokban tevékenykedő brit vállalatok több mint egymillió amerikainak adnak munkát.

Válaszköszöntőjében Donald Trump kifejezte háláját azoknak a brit és amerikai katonáknak, akik vereséget mértek a náci rezsimre, és milliókat szabadítottak fel a zsarnokság alól.

Az amerikai elnök közvetlenül a hétfő esti bankett előtt Twitter-bejegyzésben adott kifejezést elégedettségének is amiatt, hogy londoni látogatása milyen jól alakul. Trump bejegyzése szerint

hatalmas tömegek gyűltek össze az ő köszöntésére. Hozzátette ugyanakkor, hogy tiltakozókat egyáltalán nem látott, de meggyőződése szerint "az álhírgyártók keményen dolgoznak majd

azért, hogy megtalálják őket".

A brexitre utalva ugyanebben a Twitter-bejegyzésben Trump lehetségesnek nevezte egy nagyszabású kereskedelmi egyezmény megkötését a brit kormánnyal,

amint az Egyesült Királyság "megszabadul bilincseitől". Az amerikai elnök szerint már kezdődnek is erről a tárgyalások.

Donald Trump elnöki különrepülőgépe, az Air Force One hétfő reggel szállt le a Londontól északra fekvő Stansted repülőtéren. Az elnök és felesége innen helikopterrel először Woody Johnson londoni amerikai nagykövet rezidenciájára utazott, majd délután, ugyancsak helikopterrel megérkeztek a Buckingham-palotába, és ezzel hivatalosan is kezdetét vette a látogatás. Az uralkodó ebéden látta vendégül az elnöki házaspárt, majd Trump és felesége Károly hercegnél és hitvesénél, Kamilla cornwalli hercegnőnél tett látogatást rezidenciájukon, a közeli Clarence House-ban.

"Érzéketlen lúzer"

Trump látogatása komoly diplomáciai incidenssel kezdődött, az amerikai elnök ugyanis még a repülőgép fedélzetén, a leszállás előtt néhány perccel sértő megjegyzésekkel teli Twitter-bejegyzést tett közzé Sadiq Khanról, London munkáspárti polgármesteréről. Khan előzőleg bejelentette, hogy ő sem hajlandó részt venni az uralkodó által az amerikai elnök tiszteletére rendezett hétfő esti állami banketten. A londoni polgármester a Sky News brit hírtelevíziónak nyilatkozva kifejezte azt a véleményét is, hogy nem lett volna szabad "vörös szőnyeggel fogadni" Nagy-Britanniában Donald Trumpot. Erre reagáló Twitter-bejegyzésében Trump "teljesen érzéketlen lúzernek" nevezte Sadiq Khant, és azt írta róla, hogy londoni polgármesterként "rettenetesen rossz munkát végez". Sadiq Khan szóvivője az amerikai elnöki tisztséghez méltatlan, gyermeteg sértegetésnek nevezte Trump Twitter-bejegyzését.

Donald Trumpot kedden Theresa May miniszterelnök fogadja a Downing Streeten. A megbeszélésen számos nagyvállalati vezető is jelen lesz.

Nyitókép: MTI/EPA/Brit védelmi minisztérium

Kapcsolódó hang

Beszólások után a politikai tárgyalások jönnek
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018