INFORÁDIÓ 
2019. május 20. hétfő
Bernát, Felícia

oroszország

álhír

internet

mém

vlagyimir putyin

Moszkva, 2018. május 7. Vlagyimir Putyin újraválasztott orosz elnök az elnöki ezred katonáinak integet a beiktatási ünnepségén a moszkvai Kremlben 2018. május 7-én. A negyedik államfői mandátumát kezdő Putyin a szavazatok 77 százalékának elnyerésével győzött a márciusi elnökválasztáson. (MTI/AP/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Jekatyerina Stukina)

Oroszországban büntethetnek a mémek és az álhírek miatt

Oroszországban ezután börtönnel büntethető az, aki álhíreket terjeszt vagy aki tiszteletlenül emlegeti az államhatalmat az interneten. A törvénymódosítást 322 igen és 78 nem ellenében fogadták el a képviselők. A bírálók szerint mindez újabb lehetőséget ad a hatalmat bírálókkal szembeni fellépésre.

Az orosz parlament nagy többséggel fogadta el az Információról és információs technológiáról szóló törvény ellentmondásos módosítását: azt, hogy bírság, vagy akár börtön járjon az álhírek terjesztéséért és az államhatalom becsmérléséért.

Az előterjesztők azzal indokolták javaslatukat, hogy

egyes álhírek a társadalom számára fontos témákat érintve „veszélyeztethetik az állampolgárok biztonságát”.

Így tehát mostantól tilos olyan „fake news” terjesztése, ami „fenyegetést jelent a polgárok életére vagy egészségére, vagyonára, veszélyezteti a közrendet vagy a létfontosságú infrastruktúra működését”.

Az Állami Duma emellett büntethetővé tette az állami jelképek és intézmények megsértését.

Így módosították a garázdaság fogalmát. Mostantól az információs-telekommunikációs rendszerekben „illetlen” formában, az emberi méltóságot és a társadalmi erkölcsöt sértő, valamint az Orosz Föderáció államiságát, jelképeit, intézményeit és alkotmányát nyilvánvalóan nem tisztelő információ terjesztését

1500 euró körüli pénzbírsággal vagy 15 nap börtönnel sújthatják.

Az orosz főügyészség ezek után az állami informatikai hatósághoz fordulhat az olyan online médiumokhoz való hozzáférés korlátozására, ahol törvénysértőnek minősített információt publikáltak. Az internetes szolgáltatónak kötelessége lesz „késlekedés nélkül korlátozni a hozzáférést”.

Ha az oldal fenntartója eltávolította a hatóságnak nem tetsző anyagot, akkor az ellenőrző hatóságnál azt bejelentheti, amely megvizsgálja a bejelentés valódiságát és engedélyezheti a hozzáférés helyreállítását – szól a szigorú szabályozás.

A törvény hatálya azonban nem vonatkozik a hagyományos médiára és az úgynevezett hír-aggregátor, tehát több honlap tartalmát automatikusan összefogó oldalakra.

Orosz ellenzékiek szerint az ellenük való fellépést könnyítették meg most törvényi úton. Ha például valaki azt írja az interneten, hogy "Putyin egy...”, amit profán szó követ, akkor bíróság elé állhat, csakúgy, mint aki vicceket terjeszt a parlamentről – mondta a törvénykezést megfigyelő moszkvai Szova Center vezetője, Alekszandr Verhovszkij.

Mások szerint a törvény annyira ködösen fogalmaz, hogy a hatalom bármely, online úton történő bírálata így például

a mémek is „tiszteletlenségnek” minősülhetnek és eljárást vonhatnak maguk után.

A hírt felkapta a nyugati sajtó és a Guardian című brit lap idézte Szergej Svakin moszkvai ügyvédet, aki minden bizonnyal a szovjet időkre utalva azt mondta:

„hamarosan csak a konyhában suttoghatunk vicceket a hatalomról”.

A javaslat előreterjesztője, Andrej Klisasz, az Egységes Oroszország kormánypárt szenátora tagadta, hogy a törvénymódosítás a cenzúra egy formája lenne. Szerinte a hatóságok „önmagukban tiszteletet érdemelnek”. A törvényt várhatóan heteken belül aláírja Putyin elnök.

Nyitókép: Jekatyerina Stukina

Kapcsolódó hang

Büntethető lett Oroszországban a hatalom becsmérlése
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018