INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

v4-csúcs

németország

pozsony

angela merkel

Peter Pellegrini szlovák (b) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök a visegrádi négyek sajtótájékoztatóján a Várkert Bazárban 2018. június 21-én. Magyarország átadta a visegrádi együttműködés elnökségét Szlovákiának, amely július 1-jétől egy évig vezeti a csoportot.

Különleges vendégük lesz ma a V4-eknek Pozsonyban

A szlovák fővárosban adnak ma találkozót egymásnak a V4-ek kormányfői és Angela Merkel német kancellár. A migráció mellett a tárgyalások fő témái az olyan projektek lesznek, mint az egységes piac, az euróövezet, a gazdasági és vámunió, illetve az unió költségvetése.

Angela Merkel a visegrádi országok kormányfői csúcstalálkozójára érkezik Pozsonyba, ahol előbb találkozik Andrej Kiska szlovák államfővel, majd tanácskozik Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország kormányfőivel. A találkozónak a pozsonyi vár ad otthont. A másfél órásra tervezett egyeztetést követően a résztvevők közös nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak a helyszínen, majd délután a V4-országok miniszterelnökei külön tárgyalnak egymással.

Az előzetes tervek szerint a V4-Németország csúcstalálkozó fő témái:V4_pellegrinaz Európai Unió 2021-2027 közötti évekre szóló pénzügyi kerete,

  • a közelgő európai parlamenti választások, az EU jövője,
  • a 30 évvel ezelőtti európai társadalmi változások.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő már a hét elején jelezte, felkéri majd Angela Merkelt, hogy támogassa Szlovákiának az Európai Munkaügyi Hatóság székhelyéért folyó versenypályázatát. "Megbízható és felelősségteljes partnerek vagyunk, az euróövezet egyetlen tagállama a térségben, és hiszem, hogy képesek vagyunk teljes szerepet betölteni a legfontosabb európai kérdésekről való döntéshozatalban" – jelentette ki a szlovák miniszterelnök egy nappal a csúcstalálkozó előtt. Hozzátette: fontos, hogy Szlovákia utat találjon ahhoz az asztalhoz, amelynél az EU jövőjéről fognak dönteni.

A kormányfő Németország és Franciaország szorosabb integrációjáról, illetve az EU magjáról szóló újabb eszmecserékről is szót ejtett. Megjegyezte: a két legerősebb uniós tagállam együttműködése megkerülhetetlen aktus. Ugyanakkor kiemelte a visegrádi csoport fontosságát is. "Tudatosítanunk kell, hogy egy közös sikertörténet részesei vagyunk, és konkrét eredményeket érünk el.

Az unió a megkérdőjelezhetetlen életterünk

– mondta a szlovák miniszterelnök a V4 és az egyéb uniós tagállamok közötti véleménykülönbségekkel összefüggésben.Peter Pellegrini szerint a mai találkozón érinteni fogják a közelgő európai parlamenti választások témáját is.

Ezzel kapcsolatban elmondta: a cél a magasabb választási részvétel, amely például az EU-projekt sikereinek kommunikálása által érhető el. Pellegrini tavaly májusi németországi látogatása során hívta meg Angela Merkelt Pozsonyba, aki utoljára 2014. október 20-án járt a szlovák fővárosban.

Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

V4-Németország csúcs Pozsonyban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018