eur:
394.09
usd:
364.86
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Salzburg, 2018. szeptember 20.Theresa May brit miniszterelnök érkezik az Európai Unió salzburgi nem hivatalos csúcstalálkozójának második napi ülésére 2018. szeptember 20-án. (MTI/AP/Kerstin Joensson)
Nyitókép: MTI/AP/Kerstin Joensson

Mayt "megalázva" küldték haza Salzburgból

Még mindig a felfordulást hozó kemény brexit a legvalószínűbb forgatókönyv az uniós vezetők salzbugri csúcstalálkozója után. Theresa May brit kormányfő hiába győzködte partnereit, ötleteit elutasították, miközben otthon túl engedékenynek tartják.

Úgy tűnik az EU is kész elfogadni, hogy megállapodás nélküli, „kemény” brexittel lép ki Nagy-Britannia a közösségből. Theresa May brit kormányfő az uniós vezetők salzburgi csúcstalálkozóján sikertelenül próbálta eladni „kint is vagyok, bent is vagyok” tervét hazája és az unió jövőbeli kereskedelmi kapcsolatairól, a többi 27 tagállam lesöpörte azt az asztalról.

Londonban a keményvonalas brexit-hívők alig tudták leplezni elégedettségüket, mivel szerintük May túlzottan engedékeny vonalat vitt, amivel nem váltotta volna valóra az igazi függetlenségről szőtt álmokat és túlságosan Európához láncolta volna – még a kilépés után is – hazáját.

Tusk leszögezte: ez nem fog menni

A vezetők először a brit kormányfő kihagyásával tárgyaltak az Egyesült Királyság és az EU viszonyáról, majd May Donald Tuskkal, az állam- és kormányfőket magában foglaló Európai Tanács elnökével egyeztetett. Ő azt mondta, „nem fognak működni” a brit miniszterelnök elképzelései arról, hogyan maradna ki hazája a vámunióból, de ennek ellenére hogyan kerülné el a fizikai vámvizsgálatokat a határokon.

Tusk a beszélgetés után kevesebb mint egy órát hagyott a brit vezetőnek, hogy felkészüljön a közös sajtótájékoztatóra, ahol May idegesnek és mérgesnek tűnt.

Erre meg is volt az oka: miközben otthon a kemény mag fúrta, az uniós államok egy hónapot adnak arra, hogy a brit kormány engedjen az ír határ és a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatok kérdésében, különben hagyják, hogy alku nélkül „essen ki” a szigetország jövő tavasszal az európai családból.

Emellett Macron francia elnök szokatlanul keményen fogalmazva azt mondta: „hazudozók” adták el a brit népnek a brexitet.

Maynek új ajánlattal kell előállnia – tette hozzá. Tusk közben azt mondta: októberben eljön az igazság pillanata.

Mayt megalázták! – jegyezte meg ezek után a brexitpárti brit lap, a Telegraph.

May taktikának tartja

Maga a kormányfő azzal kommentálta a keménykedést, hogy az az uniós tárgyalási taktika része. Más brit politikusok pedig rendszeresen azt mondják: úgyis engedni fog az Unió, mert nagyobb szüksége van a brit piacra, mint a briteknek az övékre.

Egyelőre azonban továbbra is patthelyzet van az ír-északír határ ügyében. Ha nem lesz szabadkereskedelmi alku a britek és az EU között, akkor a határon ellenőrzést vezetnek be, amit sem a vonal két oldalán élő közösségek, sem London nem akar. Ezt elkerülendő az EU javasolja, hogy a vámhatár a brit és az ír sziget között húzódjon. Ezzel azonban Észak-Írország gyakorlatilag bennmaradna az Európai Vámúnióban, amiről a britek szintén nem akarnak hallani.

May azonban azt mondta: bizonyos fajta engedményeket tehet. Kérdés, hogy mi történik vele pártja őszi konferenciáján, ahol a vele szembenálló, „kemény brexites” frakcióval találja majd szemben magát.

Közben egy friss felmérés szerint az ellenzéki brit Munkáspárt másfél millió extra voksot gyűjthetne be az általános választásokon, ha előtte egy második, a brit uniós tagságról szóló népszavazásért kampányolna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×