INFORÁDIÓ 
2020. február 28. péntek
Ákos, Bátor

brexit

skócia

nicola sturgeon

London, 2017. november 2.Nicola Sturgeon skót kormányfő nyilatkozik a sajtónak a Theresa May brit miniszterelnökkel tartott megbeszélését követően a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt 2017. november 14-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Újra téma a skót függetlenség a brexit miatt

Újabb cikkünk a témában:

A skót nemzeti autonómia kormánypártja szinte bizonyosan támogatni fog egy második brit népszavazást az európai uniós tagságról - erről beszélt Skócia első minisztere. A brit lakosság töredékét adó skótok két évvel ezelőtt határozottan az uniós tagság mellett voksoltak, szemben az angol többséggel.

Skócia továbbra sem akarja a brexitet, vagy ha az bekövetkezik, akkor nem akarja annak „kemény”, az Európával való minden különleges kapcsolatot megszakító változatát.

A skót autonómiát vezető Skót Nemzeti Párt burkoltan azzal is fenyegetőzött már, hogy újabb népszavazást tartanak arról, hogy ők bentmaradjanak-e az unióban – mármint Anglia és Skócia uniójában, amely az Egyesült Királyság alapja.

A brit pártkonferenciák évadjának újabb fejezeteként most a Skót Nemzeti Párt tart többnapos gyűlést. Ezen Nicola Sturgeon, a skót kormányzat feje és egyben az SNP vezére világossá tette, hogy

a brit parlamentbe küldött képviselői támogatni fogják egy újabb uniós népszavazás ötletét.

Azt is hozzátette: pártja igyekszik garanciát kapni arra, hogy ha a referendumon Skócia az EU-tagság fenntartása mellett voksolna, miközben az Egyesült Királyság többi része a kilépést erősítené meg, akkor Skóciát ne kötelezzék a többiek óhajának elfogadására.

Sturgeon megismételte, hogy szerinte mind a négy „országalkotó nemzet” – azaz Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – egyetértésére szükség van ahhoz, hogy Nagy-Britannia kiléphessen az EU-ból.

A pártvezetés más tagjai arról beszéltek:

beleegyeznének egy második EU-népszavazás ötletébe, ha cserébe Skócia ismét szavazhatna a függetlenségről.

Mivel a második népszavazást az ellenzéki Munkáspárt támogatja, ezért az ajánlat gyakorlatilag nekik, és nem Theresa May kormányzó konzervatív pártjának szól.

Sturgeon azt is közölte: a brit parlamentben pártja nem szavaz meg olyan, a miniszterelnök által kialkudott brexit-megállapodást, amely nem tartja fenn a szigetország közöspiaci vagy vámuniós tagságát.

A maga 35 képviselőjével az SNP a harmadik legnagyobb erő a brit parlamentben, ezért sorsdöntő szerepet játszhat jövőbeli szavazások idején.

A Skót Nemzeti Párt radikálisabb tagjai azt az ötletet is feldobták, hogy az országrész függetlenségi népszavazása nélkül is kiléphet az Egyesült Királyságból. Ennek feltétele egy újabb parlamenti választás, ahol jól kell szerepelnie a pártnak.

Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018