eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
London, 2017. november 2.Nicola Sturgeon skót kormányfő nyilatkozik a sajtónak a Theresa May brit miniszterelnökkel tartott megbeszélését követően a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10 előtt 2017. november 14-én. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Újra téma a skót függetlenség a brexit miatt

A skót nemzeti autonómia kormánypártja szinte bizonyosan támogatni fog egy második brit népszavazást az európai uniós tagságról - erről beszélt Skócia első minisztere. A brit lakosság töredékét adó skótok két évvel ezelőtt határozottan az uniós tagság mellett voksoltak, szemben az angol többséggel.

Skócia továbbra sem akarja a brexitet, vagy ha az bekövetkezik, akkor nem akarja annak „kemény”, az Európával való minden különleges kapcsolatot megszakító változatát.

A skót autonómiát vezető Skót Nemzeti Párt burkoltan azzal is fenyegetőzött már, hogy újabb népszavazást tartanak arról, hogy ők bentmaradjanak-e az unióban – mármint Anglia és Skócia uniójában, amely az Egyesült Királyság alapja.

A brit pártkonferenciák évadjának újabb fejezeteként most a Skót Nemzeti Párt tart többnapos gyűlést. Ezen Nicola Sturgeon, a skót kormányzat feje és egyben az SNP vezére világossá tette, hogy

a brit parlamentbe küldött képviselői támogatni fogják egy újabb uniós népszavazás ötletét.

Azt is hozzátette: pártja igyekszik garanciát kapni arra, hogy ha a referendumon Skócia az EU-tagság fenntartása mellett voksolna, miközben az Egyesült Királyság többi része a kilépést erősítené meg, akkor Skóciát ne kötelezzék a többiek óhajának elfogadására.

Sturgeon megismételte, hogy szerinte mind a négy „országalkotó nemzet” – azaz Anglia, Skócia, Wales és Észak-Írország – egyetértésére szükség van ahhoz, hogy Nagy-Britannia kiléphessen az EU-ból.

A pártvezetés más tagjai arról beszéltek:

beleegyeznének egy második EU-népszavazás ötletébe, ha cserébe Skócia ismét szavazhatna a függetlenségről.

Mivel a második népszavazást az ellenzéki Munkáspárt támogatja, ezért az ajánlat gyakorlatilag nekik, és nem Theresa May kormányzó konzervatív pártjának szól.

Sturgeon azt is közölte: a brit parlamentben pártja nem szavaz meg olyan, a miniszterelnök által kialkudott brexit-megállapodást, amely nem tartja fenn a szigetország közöspiaci vagy vámuniós tagságát.

A maga 35 képviselőjével az SNP a harmadik legnagyobb erő a brit parlamentben, ezért sorsdöntő szerepet játszhat jövőbeli szavazások idején.

A Skót Nemzeti Párt radikálisabb tagjai azt az ötletet is feldobták, hogy az országrész függetlenségi népszavazása nélkül is kiléphet az Egyesült Királyságból. Ennek feltétele egy újabb parlamenti választás, ahol jól kell szerepelnie a pártnak.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×