eur:
395.13
usd:
371.2
bux:
65167
2024. április 19. péntek Emma
Brüsszel, 2018. szeptember 24.Mario Draghi, az Európai Központi Bank, az ECB elnöke az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága előtti meghallgatásán Brüsszelben 2018. szeptember 24-én. (MTI/EPA/Olivier Hoslet)
Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hosle

Nem aggódik a brexit miatt az Európai Központi Bank elnöke

Mario Draghi szerint Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból nem gyakorol komoly hatást a valutaegységet alkotó országok gazdaságára.

Az olasz Mario Draghi hangsúlyozta, hogy a vezetése alatt álló pénzintézet szoros figyelemmel követi a kilépésről kezdett tárgyalásokat és továbbra is együttműködik a brit Nemzeti Bankkal.

Mario Draghi az Európai Parlament brüsszeli ülésén ismertette a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank terveit. Elmondta, hogy

a központi kamatlábat továbbra is nulla százalékon tartják és a jövő nyár előtt, tehát Nagy-Britannia EU-ból történő kilépése előtt aligha kívánnak ezen változtatni.

A központi kamatláb alapján folyósít hitelt az Európai Központi Bank a valutaegységbe tömörült országok pénzintézeteinek. Mario Draghi utalt arra is, hogy az eddigi havi 30 milliárd eurós keretet a jövő hónaptól 15 milliárdra csökkentik az eszközvásárlási programban, amivel az euróövezetben a piaci likviditást és a gazdasági növekedést akarja támogatni. Nem említette azonban, hogy mikorra várható a részvényfelvásárlások beszüntetése, de

feltehető, hogy a német nemzeti bank által sokat vitatott pénzügyi tranzakciót az év végén befejezik,

ha továbbra is lendületben marad a konjunktúra a valutaegységet alkotó országokban. Ekkor a Központi Bank tulajdonába került részvények értéke eléri a 2 billió 600 milliárd eurót.

Mario Draghi felszólalását az Európai Parlament brüsszeli ülésén nemcsak a képviselők várták komoly érdeklődéssel, hanem a pénzügyi szakemberek is, mert konkrét adatokat reméltek arra vonatkozóan, hogy az Európai Központi Bank mikor lép a szigorítás útjára. Beszédében igyekezett eloszlatni a brexittel kiválásával kapcsolatos aggodalmakat, mert – mint az Európai Központi Bank elnöke fogalmazott, –

a jelekből ítélve egyelőre semmi sem utal arra, hogy az euróövezet gazdaságára veszélyt jelentene London távozása az Európai Unióból.

Mario Draghi hozzáfűzte azt is, hogy az esetleges zökkenők elkerülésére a vezetése alatt álló pénzintézet együttműködik a brit Nemzeti Bankkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×