eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Skócia függetlenné válásáról beszélt a miniszterelnök

A skót miniszterelnök szerint Skócia "elkerülhetetlenül" független ország lesz, és ennek valószínűségét a brit EU-tagság megszűnése (brexit) is erősíti.

Nicola Sturgeon, aki vasárnap, a Skóciát kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) éves kongresszusának nyitónapján nyilatkozott a BBC közszolgálati televíziónak, kijelentette: a brexit-folyamat nagyon erőteljesen kihangsúlyozza azt a demokratikus deficitet, amely annak nyomán alakult ki, hogy a brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazáson országos átlagban a résztvevők 51,9 százaléka a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt.

Arra a riporteri kérdésre, hogy ennek alapján a brexit "csaknem elkerülhetetlenné" tette-e Skócia függetlenné válását, Nicola Sturgeon úgy fogalmazott: véleménye általánosságban is az, hogy Skócia függetlenné válik, de "ha azt kéri tőlem, hogy használjam az 'elkerülhetetlenül' kifejezést, akkor használhatom ezt is".

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×