eur:
393.76
usd:
365.45
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke a városalapítók napján Kiskőrösön 2018. május 19-én.
Nyitókép: Ujvári Sándor

Szélsőjobboldali párttal szemben lépne fel a szlovák házelnök

Andrej Danko a képviselők kijelentéseire vonatkozó mentelmi jog szűkítését, az antiszemitizmus pontos meghatározását kezdeményezi. Egyes szlovák parlamenti képviselők szerinte más államokat és más vallási meggyőződésűeket sértegetnek, részben azért, mert tudatában vannak a kijelentéseikre vonatkozó mentelmi jognak.

A szlovák házelnök Szlovákia egyik nagy problémájának tartja a Marián Kotelba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt létezését, amely párt szélsőjobboldali nézeteket vall, és a különböző közvéleménykutató-ügynökségek legfrissebb felmérései szerint a harmadik, negyedik helyen jutna be a törvényhozásba, ahol jelenleg 14 képviselője ül a padsorokban.

Andrej Danko elsősorban az ő általuk megfogalmazott kijelentésektől akarja megtisztítani a pozsonyi parlamentet. Terveiről a Szlovák Nemzeti Felkelés 74. évfordulója alkalmából rendezett besztercebányai központi ünnepségen beszélt Andrej Kiska államfővel, és Peter Pellegrini miniszterelnökkel, valamint az egyházi és társadalmi intézmények képviselőivel. Mindannyian megegyeztek az intézkedések fontosságában.

„Remélem, hogy a következő időszakban a parlament elfogadja az antiszemitizmus definiálásáról szóló határozatot, amely mellett már elköteleztük magunkat, és hogy olyan más európai országok példáját követjük, melyek már elfogadták ezt a határozatot” – közölte Danko. A szlovák parlament elnöke elengedhetetlennek tartja, hogy a jövőben úgy folyjon a munkatárgyalás a legfőbb törvényhozó szerven belül, hogy az

ne szítsa a gyűlöletet, ne közösítsen ki bizonyos népcsoportokat, és ne éljen vissza az emberiség történelmének nehéz fejezeteivel.

A képviselők kijelentéseire vonatkozó mentelmi jog szűkítését Peter Pellegrini kormányfő is elképzelhetőnek tartja, mert mint mondta, nem takaródzhat azzal egyetlen honatya sem, aki mások vallására, etnikumára sértő kijelentést tesz.

Andrej Kiska köztársasági elnök szintén többször felhívta a figyelmet a szélsőségesekkel és a fasisztákkal folytatott harc szükségességére. „A látszólagos béke, a személyes kényelem, a kellemetlen igazsággal való szembenézés megtagadása, és a hamis egyezség nem adhat okot az igazságtalanság igazolására és az önkényre a saját állampolgárainkkal, a kisebbségekkel, vagy az egyénekkel szemben” – fogalmazott az államfő.

A besztercebányai találkozó résztvevői megegyeztek abban, hogy zéró toleranciára van szükség a szélsőségekkel szemben, illetve hogy nem lehet büntetlenül erőszakot és szélsőséges gondolatokat terjeszteni az interneten, továbbá bőrszín vagy vallási hovatartozás alapján embereket sértegetni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×