eur:
392.25
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Duna alacsony vízállása miatt megfeneklett pontonhíd a pesti alsó rakpartnál 2018. augusztus 9-én. A tartós hőség miatt erre a napra már csaknem az egész országra másodfokú figyelmeztetés adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mivel a napi középhőmérséklet 27 fok felett alakulhat.
Nyitókép: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Bajban vannak a turisták a Duna alacsony vízállása miatt

A nagyobb turistahajók Budapesten vagy Bécsben vesztegelnek, Pozsonyba autóbuszokkal viszik a kirándulókat, és egyre nagyobb gond az elszállásolásuk.

A hőség és a csapadékhiány miatt napok óta rendkívül alacsony a Duna vízállása a szlovák szakaszon is, ami a teherhajókon kívül a kirándulóhajóknak is gondot okoz. Előfordul, hogy egyik napról a másikra közel kétszáz vendéget kell elszállásolni Pozsonyban. A szárazság Csehországban már a háztartásokat is érinti.

A nagyobb turistahajók Budapesten vagy Bécsben vesztegelnek, Pozsonyba autóbuszokkal szállítják a kirándulókat

– tájékoztatott a Bratislava Tourist Board szervezet.

A mélyebb merülésű hajók augusztus elejétől jelentős gondokkal küzdenek a Bécs-Budapest szakaszon, mivel a Duna az alacsony vízállás miatt nem hajózható. A kirándulóhajók esetében a kapitány dönti el a hajótest merülése alapján, hogy hajózható-e a folyó. Nem megfelelő a Hainburg melletti szakasz Bécs és Pozsony között, illetve Bőstől Budapest irányában.

Az autóbuszos utaztatásnál gondot okoz a járművek korlátozott kapacitása és az Európán kívüli turisták esetében a származási országba induló repülőgépjárathoz igazított menetrend betartása.

Problémát jelent a busszal Pozsonyba érkező vendégek elszállásolása is.

Előfordul, hogy egyik napról a másikra 180 vendéget kell elszállásolni, a szállodák kapacitása azonban korlátozott, mivel nincs elég szabad hely. A pozsonyi utazási irodáknak ezen kívül meg kell oldaniuk a turisták és a csomagok repülőtérre szállítását is.

A Pozsonyban is megálló hajókon utazók száma egy turistaszezonban eléri a 600 ezer főt.

A hőség és a kevés csapadék okozta szárazság Csehországban már a háztartásokat is érinti. Néhány régióban megtiltották a medencék feltöltését ivóvízzel, de ugyanez vonatkozik a kerti locsolásra is.

A Dél-Morva területen hat községben vannak érvényben korlátozások: az előírás szerint egy főre 100 liter víz jut.

Miroslav Toman cseh földművelésügyi miniszter igyekszik megnyugtatni a lakosságot, és a probléma gyors megoldását ígéri. Az ellenzék szerint Richard Brabec cseh környezetvédelmi miniszternek kellene lépéseket tennie az ügyben. Brabec felhívta a kritikus ellenzék figyelmét egy általa bevezetett támogatásra, amely azokat a háztartásokat segíti, amelyek újrahasznosítják az eső-, illetve szennyvizet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×