eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Duna ártere alacsony vízállásnál Vámosszabadi határában 2018. augusztus 14-én.
Nyitókép: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Rekordalacsony vízállást hozhat október harmadik hete

A Duna Budapesten 73-74 centin állt péntek reggel, a Szamos és a Körösök már gyakorlatilag a korábbi mérési rekordszinten vannak. Mohácsnál leállították a kompforgalmat.

Lassan rekordalacsony lesz a magyarországi folyók vízállása. A szárazság miatt a jövő hétre a Duna vízállása minden idők legalacsonyabbja lehet, amióta csak mérik a vízállást.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádiónak elmondta, az augusztusi helyzethez hasonlóan jelenleg is rendkívül csapadékmentes időszakban vagyunk.

"Napok óta 73-74 centiméter körül van a Duna vízállása, a valaha mért legkisebb mérték 51 centiméter."

A szakember szerint a következő hét közepére 60 centiméterre várható a vízállás. Az augusztusi aszályos időszakban sorra dőltek meg a legalacsonyabb dunai vízállás rekordjai, és több helyen időszakos ivóvízhiány volt, Észak-Magyarországon pedig víztakarékosságra kérték a lakosságot.

Lesz-e teljes hajózási tilalom?

Arra a kérdésre, hogy a hajózást is veszélyezteti-e a csapadékmentes időjárás, azt mondta: alacsony vízállás esetén sem rendelnek el teljes hajózási tilalmat, a hajósok felelőssége, hogy az adott szakaszokon hogyan hajóznak. Az igazgatóság annyit tud tenni, hogy minden nap frissíti a honlapján lévő gázlótérképet, illetve úgynevezett kisvizes segítőbólyákat is kihelyeznek.

A Tiszán szinte az egész magyarországi szakaszon 10-20-30 centiméterrel vagyunk a rekordalacsony szint fölött. A Körösök és a Szamos viszont már csak centikre van a rekorddöntéstől,

az ország nyugati területein lévő folyók szintén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×