eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Genova, 2018. augusztus 14.Mentőalakulatok tagjai az A10-es autópálya leszakadt hídjának romjai között Genova közelében 2018. augusztus 14-én. A balesetnek több tucat halottja van. (MTI/EPALuca Zennaro)
Nyitókép: Luca Zennaro

Időzített bomba volt a genovai híd

Egy éven át tartó szükségállapotot hirdetett az olasz kormány a genovai hídkatasztrófa miatt a liguriai régióban. A tartományt 5 millió euróval támogatják. Közben dühös reakciók kísérik tragédiát. Van aki a politikusokat teszi felelőssé, ők pedig az üzemeltetőt.

Szükségállapotot hirdetett az olasz kormány Liguriában – abban a tartományban, ahol egy keddi viharban összeomlott az A10-es autópálya egyik hídja, 42 ember halálát okozva.

Francesco Cozzi genovai főügyész közölte: az eddig megtalált áldozatokon kívül még további tíz-húsz ember tűnhetett el.

A lépés nyomán rendkívüli pénzalapokkal – kezdetben öt millió euróval - tudják támogatni a régiót. Sokak szerint azonban a populista kormány ezzel próbálja elterelni magáról az olaszok haragját.

Napvilágra került, hogy

a koalíciós partner 5 Csillag mozgalom néhány évvel ezelőtt „dajkamesének” nevezte a híd állapotáról szóló figyelmeztetéseket – részben azért, mert ellenezte a nagy infrastrukturális beruházásokat.

A kormánytagok most felelősségre vonásról beszélnek, de szerintük a Morandi hidat üzemeltető cég vezetőit kell kérdőre vonni. Guiseppe Conte miniszterelnök azt ígérte, hogy a kormány mindent megtesz a hasonló tragédiák megakadályozására.

Conte közölte: a kabinet lépéseket tesz, hogy visszavonják az Autostrade per l’Italia, az olasz autópálya üzemeltető magáncég koncesszióját – ez a vállalat felelt a híd karbantartásáért.

Matteo Salvini radikális jobboldali belügyminiszter az EU-t tette meg bűnbaknak, mert úgymond kiadási szabályai megkötötték az olasz kormányok kezét.

Danilo Toninelli, az 5 Csillag Mozgalom közlekedési minisztere a cég vezetőinek lemondását követelte.

A vállalatnál ugyanakkor azt mondták: háromhavonta ellenőrizték az építményt. 2011-ben viszont már figyelmeztettek, hogy túlterhelt a híd és romlik az állaga. Egy évvel később a genovai önkormányzat meghallgatást tartott a Morandi híd állapotáról.

Egy szakértő akkor azt jósolta, hogy 10 éven belül összeomlik a híd

– írta a BBC.

A genovai államügyészség gondatlanságból okozott emberölés gyanújával vizsgálatot indított.

A mentőalakulatok szerint kevés remény maradt arra, hogy túlélőket találjanak, miután több tucat jármű zuhant le 45 méter magasságból, amikor kedden leszakadt az építmény egy szelvénye.

Az áldozatok között jobbára olaszok, de négy francia és egy román is volt. Egy román állampolgár van a sérültek között is.

Davide Capello, az olasz labdarúgó bajnokságban szereplő Cagliari csapat volt kapusa a csodával határos módon menekült meg.

A 33 éves volt játékos azt mondta: 30 métert zuhant, de valahogy túlélte és sikerült kimásznia a kocsijából.

Az eset felélesztette az olasz infrastruktúra állapotáról szóló vitát: a Corriere della Sera című lap megjegyezte:

öt év alatt ez volt az ötödik hídomlás az országban.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×