eur:
393.43
usd:
368.31
bux:
66118.65
2024. április 24. szerda György
Genova, 2018. augusztus 14.Az A10-es autópálya leszakadt hídjának egy része Genova közelében 2018. augusztus 14-én. A balesetnek több tucat halottja van. (MTI/EPALuca Zennaro)
Nyitókép: (MTI/EPALuca Zennaro

Összeomló papírok a genovai baleset után

Majdnem 11 százalékos, 10 éve nem látott eséssel reagáltak az összeomlott genovai hidat üzemeltető társaság értékpapírjai a keddi tragédiára.

Az Atlantia a világ vezető vállalata az utak, autópályák és repterek üzemeltetésében, szól a római székhelyű gazdasági társaság hivatalos videós imázsfilmjének első mondata. Leányvállalatán keresztül az olasz cég az üzemeltetője a kedden déltájt összeomló genovai hídnak, melyen az A10 jelzésű autópálya fut.

Az olasz vállalat 5000 kilométernyi autópályát szolgál ki Olaszországon kívül Brazíliában, Chílében, Indiában és Lengyelországban, de részt vesznek két olasz és három nizzai reptér üzemeltetésében is. Az olaszországi értéktőzsde hivatalos weboldalán található leírás szerint a társaság kezeli az egyik legelterjedtebb elektronikus fizetési rendszert Európában.

A cég piaci kapitalizációja 2017 végi adat szerint több mint 21 és fél milliárd eurós és átszámítva több mint 1000 milliárd forintos adózás előtti nyereséget ért el tavaly.

A vállalatot 1982-ben alapították, leányvállalata az Autostrade per l'Italia a tragédiában érintett közútkezelő. Az Atlantia vállalat alapítója a közismert Luciano Benetton, az olasz Benetton divatcég és cégbirodalom alapítójának legidősebb fia, Alessandro Benetton.

A kedden dél körül egy heves vihar közepette összeomló hidat a 60-as években építették. Az építmény az imázsfilmben is feltűnik.

Kedden alig két óra alatt a 25 eurós papíronkénti árfolyamról 22 euró 40 centre zuhant a cég értékpapírjainak jegyzése, ami majdnem 11 százalékos értékvesztés.

Ez a Bloomberg üzleti hírügynökség információi szerint a legnagyobb napon belüli esés a 2008-as válság óta a cégnél. Az árfolyam ezt követően némiképp korrigált. A keddi tragédiában 30-nál is többen haltak meg. Szerdai Facebook-üzenetében az olasz közlekedési miniszter a Genova közelében leszakadt híd üzemeltetőinek lemondását követelte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×