eur:
392.51
usd:
365.8
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Varsó, 2018. március 31.Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormányzó Jog és Igazságosság Párt (PiS) elnöke megáldott ételt visz kosárban a varsói Szent Stanislaus Kostka-templomban tartott ételszentelés után nagyszombaton, 2018. március 31-én. (MTI/AP/Czarek Sokolowski)
Nyitókép: Czarek Sokolowski

Kaczynski környezete elutasítja a találgatásokat az utódlásról

Több mint egy hónapra eltűnt a nyilvánosság elől és egy „életveszélyes helyzet” után kórházban kezelték Lengyelország de facto vezetőjét, Jaroslaw Kaczynskit. A nyugati médiában korábban már az is felmerült, hogy téma lett a Jog és Igazságosság Párt vezetőjének utódlása.

Lengyelországban vezető kormányilletékesek elismerték, hogy életveszélyes állapotban került kórházba még áprilisban Jaroslaw Kaczynski pártvezér.

A Jog és Igazságosság kormánypárt illetékesei később annyit közöltek, hogy Kaczynski visszatért a munkához, de előtte hosszú ideig ködösítettek távollétével kapcsolatban.

Lapértesülések szerint a befolyásos vezető 37 napot töltött egy varsói katonai kórházban. Tanácsadói először azzal magyarázták távollétét, hogy térdízületi gyulladástól szenvedett.

Később a lengyel egészségügyi miniszter egy rádióinterjúban azt mondta:

ha nem ment volna kórházba, az az életét fenyegette volna.

Bár a 69 éves ex-miniszterelnök Kaczynski semmilyen kormányzati posztot nem tölt be, ismert róla, hogy hatalmas befolyása révén gyakorlatilag ő választ kormánytagokat és stratégiai fontosságú döntéseket hoz az ország jövőjéről.

A betegségéről szóló pletykák nyomán a Jog és Igazságosság Párt vezetése figyelmeztette a párttagokat:

„jobb, ha megedzik türelmüket azok, akik Kaczyznski lecseréléséről álmodnak. Az elnök teljességgel ellenőrzése alatt tartja a párton belüli folyamatokat és nem tervezi távozását”.

Kommentátorok arról spekuláltak, hogy a pártelnök távozása komoly irányváltást hozhatott volna a lengyel politikában.

Közben azonban a kormány elkezdte lecserélni az állami vállalatok vezetőit – ami komoly meglepetést okozott a befektetőknek.

Mint a Euronews megemlítette,

az idén már kilenc állami cég vezérigazgatóját mozdították el, aminek nyomán a tavalyi emelkedés után lefelé indult meg a varsói tőzsdeindex.

Az elmozdításokat Mateusz Morawiecki lengyel belügyminiszter vezényelte le és sok befektető azt remélte, hogy ő Brüsszel számára elfogadhatóbb vonalat követ majd. Most azonban bizonytalanok.

Az EU korábban figyelmeztette Lengyelországot: megvágja a neki juttatott támogatásokat, ha a hónap végig a kormány nem bizonyítja, hogy nem akarja csorbítani a bíróságok függetlenségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×