eur:
392.53
usd:
365.93
bux:
66780.28
2024. április 25. csütörtök Márk
Berlin, 2018. március 21.Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke az új koalíciós kormány programját ismerteti a parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2018. március 21-én, egy héttel az után, hogy a törvényhozók negyedszer is kancellárrá választották. (MTI/AP/Michael Sohn)
Nyitókép: Michael Sohn

Merkel küzd az uniós megoldásért a migrációs válságban

Eredetileg az euróövezet továbbfejlesztéséről szóló német-francia javaslatcsomag előkészítése, illetve a még nyitott kérdések tisztázása szerepelt a német kancellár és a francia államelnök keddi találkozóján, de ezt felülírta a berlini kormányban résztvevő két kereszténypárt vezetői között a menekültkérdésben kirobbant viszály, így Angela Merkel szinte kizárólag a migráció ügyét vitatja meg Emmanuel Macronnal a mesebergi kastélyban.

Angela Merkel a jelek szerint igyekszik minden percet kihasználni az Európai Unió még e hónapban esedékes csúcsértekezletéig, ugyanis belügyminisztere, Horst Seehofer addig adott neki haladékot annak a tervnek a megvalósításáig, hogy

Németország határáról visszaküldjék a valamelyik más uniós országban regisztrált menekülteket.

Ezt a kancellár határozottan ellenzi, és az ügy súlyos feszültséget váltott ki a berlini koalícióban. Angela Merkel összeurópai megoldást sürget, és azon fáradozik, hogy ebben a kérdésben döntés szülessen az EU soron következő csúcstalálkozóján. Emiatt értekezett hétfőn Berlinben az új olasz kormányfővel, akivel egyetértett abban, hogy módosítani kell a jelenlegi uniós rendelkezést, amelynek értelmében

az a tagország felelős a menekültügyi eljárás lefolytatásáért, amelyben a menedékkérő először lépett a közösség területére.

Giuseppe Contehoz hasonlóan, Angela Merkel is síkra szállt az Európai Unió külső határainak hatékonyabb védelme érdekében.

Ezt a kancellár nem először szorgalmazza, és erre utalva a napokban úgy vélte, hogy

a határkerítéssel Magyarország az egész Európai Uniót, így Németországot is védi.

Alighanem ezzel áll összefüggésben Orbán Viktor miniszterelnök Berlinbe történt meghívása is. Noha a találkozó pontos időpontjában még nem állapodtak meg, diplomáciai körök a meghívást fordulópontnak tekintik a korábban elhidegült magyar-német kapcsolatokban.

Kedden Angela Merkel egyik legfontosabb szövetségesével, Emmanuel Macron francia államfővel a Berlinhez közel fekvő mesebergi kastélyban vitatja meg, hogy miként tudnák rábírni az EU többi tagállamát egységes álláspont kialakítására a menekült-kérdésben.

A kancellár heti videóüzenetében leszögezte, hogy

a migránsügy átfogó rendezése az európai összetartás záloga, de nem utolsó sorban a berlini koalíció fennmaradásának is a feltétele,

miután a kormányban résztvevő két kereszténypárt ennek a kérdésnek a haladéktalan megoldásától teszi függővé további együttműködését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×