eur:
392.82
usd:
366.17
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Frankfurt, 2018. január 29.2017. augusztus 2-án Frankfurtban készített kép egy dízel Volkswagen kipufogóiról. Német újságok 2018. január 28-i beszámolói szerint a Volkswagen, a Daimler és a BMW által alapított és időközben már megszűnt, a szállítási szektor környezeti és egészségügyi helyzetével foglalkozó európai kutatócsoport (EUGT) megbízásából az aacheni Egyetemi Kórház egyik intézete 25 emberen tanulmányozta a dízel üzemanyag füstjében lévő egyik gáz, a nitrogén-dioxid (NO2) hatását. (MTI/AP/Michael Probst)
Nyitókép: Michael Probst

Több német várost is is súlyosan érint a légszennyezettség

Berlinben az ellenzéki Zöldpárt szóvivője ma reggeli tévényilatkozatában a kormányra hárította a felelősséget, hogy az Európai Bizottság pert indít Németország ellen a légszennyezés korlátozására vonatkozó szabályok megsértése miatt. A kormány szociáldemokrata-párti környezetvédelmi minisztere pedig a tétlenséget vetette a kereszténypárti közlekedésügyi miniszter szemére. Legfőképp a dízelautók kipufogógázából származó nitrogén-dioxid szintje okozza a városok egészségkárosító légszennyezettségét.

Berlinben a környezetvédelmi miniszter kijelentette, hogy az Európai Bizottság lépése egyértelmű intés a gépkocsigyárak számára olyan motorok kifejlesztésére, amelyek emissziós értékei megfelelnek a nemzetközi előírásoknak. Svenja Schulze hozzáfűzte, hogy az ezzel kapcsolatos költségeket az autógyáraknak kell fedezniük, annál is inkább, mert a múltban a hatóságok megtévesztését célzó szoftverrel látták el a dízel meghajtású gépkocsikat.

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy most a közlekedésügyi miniszteren a sor, mert az eddigi tétlenségi taktika váltotta ki, hogy az Európai Bizottság a többszöri figyelmeztetés után pert indít Németország ellen kötelezettségszegés miatt.

A berlini környezetvédelmi hivatal elnöke a Süddeutsche Zeitung mai számában megjelent interjúban rámutatott arra, hogy a német városok magas légszennyezettségén csak úgy lehet úrrá lenni, ha az autógyárak az euro 4, valamint euro 5-ös emissziós értékű gépkocsijaikat alacsonyabb szintű nitrogén-dioxidot kibocsátó berendezéssel látják el. Maria Kautzberger szerint

eddig nem sok eredménnyel járt a szoftvermódosítás, vagy a települések autóbuszainak lecserélése.

Klaus Töpfer egykori közlekedésügyi miniszter, aki egy időben az ENSZ környezetvédelmi programját vezette, a német tévének adott nyilatkozatában helyeselte, hogy az Európai Bizottság Németország, Románia, Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország, valamint Magyarország ellen pert indított az Európai Bíróságon, mert ezáltal végre kellő nyomást gyakorol az érintett országok hatóságaira a levegő szennyezetségének fokozatos csökkentéséről még 2010-ben hozott megállapodás betartására.

Klaus Töpfer nem zárkózott el az elől sem, hogy egyes esetekben kitiltsák a városokól a dízelmeghajtású autókat.

Jelenleg 66 német városban lépi túl a légszennyezettség a megengedett szintet,

egy köbméter levegőben ugyanis a nitrogén-dioxid tartalom nem léphetné túl a 40 mikrogrammot. Ezen a téren Münchenben, Stuttgartban és Kölnben a legsúlyosabb a helyzet.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×