eur:
394.07
usd:
365.23
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Andrej Babis cseh milliárdos, a cseh parlamenti választásokon győztes ANO mozgalom elnöke 2017. október 23-án.
Nyitókép: MTI

Több hónapos válság érhet véget Csehországban

Megállapodott a koalíciós szerződés szövegéről a tavaly októberi csehországi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke, Andrej Babiš és Jan Hamáček. Részleteket egyelőre nem közöltek, de Andrej Babiš úgy vélte, hogy az ANO parlamenti képviselői elégedettek lesznek a szöveggel.

Jan Hamáček a tárgyalások után úgy nyilatkozott, elfogadható számára a koalíciós szerződés szövege, mert tartalmazza azokat a pontokat, amelyeket feltételül szabtak az ANO-nak.

„Mindent elértünk, amit el lehetett érni” – közölte le a Cseh Szociáldemokrata Párt elnöke,

konkrétumokról azonban nem beszélt, arra hivatkozva, hogy a szerződés szövegét előbb pénteken a párt vezetésével ismerteti.

Ugyancsak szűkszavú volt Andrej Babiš, aki csupán annyit árult el, hogy az ANO parlamenti képviselői elégedettek lesznek a szerződés szövegével.

„Péntekre minden kész lesz, mert mindent megtárgyaltunk” – jelentette ki Babiš.

A politikus arra utalt, hogy az ANO frakciója aznap foglalkozik a dokumentummal.

A Babiš és Hamáček között létrejött találkozó második feléhez Vojtech Filip, a kommunisták elnöke is csatlakozott. Babiš elmondta, azt valószínűsíti, hogy Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjával is megállapodást tud majd kötni a jövőbeni koalíciót illetően. A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint

az új kormányt az ANO és a ČSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának, vagy megtűrnének.

Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a ČSSD-nek a 200 tagú képviselőházban összesen 93 képviselője van és csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

A kormányfővel együtt 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták 5 miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, a külügyi, a munkaügyi és népjóléti, a kulturális, valamint a földművelésügyi tárcát.

Csehországnak már több mint 7 hónapja nincs parlamenti többséggel bíró kormánya.

A tavaly októberi képviselőházi választásokat az Andrej Babiš vezette ANO mozgalom nyerte meg nagy fölénnyel, ám Babiš első kormánya nem jutott el a koalíciókötésig, és januárban meg is bukott. Miloš Zeman köztársasági elnök azonban másodszor is Babišt bízta meg a kormányalakítással, de ismét hetekbe telt, míg hétfőn este végre tárgyalóasztalhoz ültek a felek, hogy a jövőbeni kormánykoalíció összetételéről egyeztessenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×