eur:
368.88
usd:
344.93
bux:
48800.45
2023. június 8. csütörtök Medárd
Brüsszel, 2018. március 22.Peter Pellegrini újonnan kinevezett szlovák miniszterelnök érkezik az Európai Unió tagállamai kétnapos állam- és kormányfői csúcstalálkozójának első napi ülésére Brüsszelben 2018. március 22-én, a kinevezése napján. (MTI/EPA/Julien Warnand)
Nyitókép: JULIEN WARNAND

Összeállt a Pozsony–Prága-tengely

A testvérállam Csehországba vezetett Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök első hivatalos külföldi útja, ahol Andrej Babiš ügyvezető cseh kormányfővel megállapodtak abban, hogy a tagállamoknak az eddiginél nagyobb szerepet kell kapniuk a jövőben az Európai Unióban.

Peter Pellegrini új szlovák miniszterelnök nem szakított a hagyományokkal, és kormányfőként elsőként Prágába látogatott, eleget téve cseh kollégája, Andrej Babiš ügyvezető kormányfő meghívásának. A találkozón a két ország közötti viszonyról és az Európai Uniót érintő kérdésekről folytattak tárgyalásokat: szó volt a határon átnyúló közlekedésről, üzletről és befektetésekről, biztonsági és védelemi kérdésekről, kutatás-fejlesztésről és a V4-es csoporton belüli együttműködésről is.

„Érzékeljük Európa lehetséges szétesését politikai és gazdasági darabokra”

– jelentette ki Peter Pellegrini. Robert Fico utódja szerint a törésvonal nemcsak az Európai Unió régi és új tagállamai között alakulhat ki, hanem az unió északi és déli tagállamai között is. Az új szlovák miniszterelnök leszögezte, hogy csak a nemzeti érdekek tiszteletben tartása akadályozhatja meg ezt a folyamatot.

Ebben mindkét kormányfő fontos szerepet tulajdonít a V4-ek csoportjának, amelyről azt vallják, hogy az

a cseh, a szlovák, a magyar és a lengyel nemzeti érdekek erősebb képviseletének kitűnő eszközeként működik.

„Összeköt minket, hogy nemzeti érdekeinkért harcolunk” – nyomatékosította az együttműködés fontosságát Andrej Babiš.

Szlovákia július elején veszi át a csoport elnöki tisztségét Magyarországtól. Pellegrini szerint a szlovák elnökség legfőbb célja az lesz, hogy érvényesítse a V4-csoport érdekeit a jövőbeni európai uniós költségvetés előkészítésében és az új bevándorlási szabályokat érintő tárgyalásokon.

Pellegrini és Babiš megerősítette, hogy Pozsony és Prága migránsügyben is egységes álláspontot képvisel. A kötelező betelepítési kvótákat rossz és értelmetlen megoldásnak tartják,

a hangsúlyt az Európai Unió külső határainak megvédésére helyezik.

Meggyőződésük, hogy a migrációs problémákat ott kell megoldani, ahol létrejöttek.

A cseh kormányfő szerint elkerülhetetlen az új reformok bevezetése az Európai Unióban. Az egyik legfontosabbként a belső piac reformjának befejezését jelölte meg. „Vallom, hogy Európának először meg kell találnia a négy alapvető szabadságjogot, és csak azután kellene jobban integrálódnunk” – szögezte le Andrej Babiš. Szerinte ez azt jelenti, hogy kevesebb brüsszeli rendeletre van szükség, és a tagállamoknak nagyobb befolyáshoz kell jutniuk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

Új vád érkezett, hogy az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot - Hevesen cáfol Zelenszkij

"Én vagyok az elnök, és ennek megfelelően adok utasításokat. Semmi ilyesmit nem tett Ukrajna. Soha nem cselekednék így" – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij az Axel Springernek, a Politico anyavállalatának, adott exkluzív interjúban az Északi Áramlat ukrán hátterű felrobbantásával kapcsolatban, amelyről tegnap közölt új, minden eddiginél részletesebb információkat a Washington Post.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×