INFORÁDIÓ 
2020. április 10. péntek
Zsolt

csehország

ano

andrej babis

koalíció

Megegyezett a koalíciós szerződésről Babis a szociáldemokratákkal

Infostart / MTI

Megállapodott a koalíciós szerződés szövegéről hétfőn a tavaly októberi csehországi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke, Andrej Babis és Jan Hamácek.

"A koalíciós szerződés szövege elfogadható a szociáldemokrata párt számára" - mondta újságíróknak Jan Hamácek az egyórás találkozó után. Szerinte a dokumentum tartalmazza mindazokat a "biztosítékokat", amelyeket a CSSD kért nagyobb partnerétől.

"Azt hiszem, mindent elértünk, amit el lehetett érni"

- tette hozzá a pártelnök. "Számomra minden probléma megoldódott" - húzta alá. Hamácek azonban semmiféle konkrétumot nem akart elárulni, arra hivatkozva, hogy a dokumentumot előbb pénteken a párt vezetésével ismerteti.

Részleteket Andrej Babis sem mondott, de úgy vélte, hogy az ANO parlamenti képviselői elégedettek lesznek a szöveggel.

"Letárgyaltunk mindent, ami szükséges volt. Úgy látom, pénteken minden kész lesz"

- jelentette ki Andrej Babis. Az ügyvezető kormányfő megjegyezte, hogy az ANO képviselői csoportja pénteken foglalkozik a koalíciós szerződéssel.

A Babis-Hamácek találkozó második felében a két politikushoz Vojtech Filip, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke is csatlakozott. Andrej Babis a találkozó után kérdésre válaszolva azt valószínűsítette, hogy az ANO a komunista párttal is alá fog írni valamilyen megállapodást.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a CSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség mert az ANO-nak és a CSSD-nek a 200 tagú képviselőházban összesen 93 képviselője van (78 és 15), s csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

A kormányfővel együtt 15 tagúra tervezett kabinetben a szociáldemokraták öt miniszteri bársonyszéket kapnának: a belügyi, a külügyi, a munkaügyi és népjóléti, a kulturális, valamint a mezőgazdasági tárcát.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az Andrej Babis vezette ANO mozgalom nyerte meg, Babis első kormánya azonban nem jutott el a koalíciókötésig, és januárban meg is bukott.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018