eur:
394.73
usd:
370.79
bux:
65276.41
2024. április 23. kedd Béla
Washington, 2018. március 22.Donald Trump amerikai elnök mutatja az aláírásával ellátott, kínai importtermékekre kivetendő vámról szóló rendeletét a washingtoni Fehér Házban 2018. március 22-én. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: JIM LO SCALZO

Kína kicsit visszavág Trumpnak

Nem tetszenek Washingtonnak Kína válasz-védővámjai. Peking 3 milliárd dollár értékben sújtotta behozatali vámokkal az amerikai termékeket Donald Trump elnök Kínát és másokat sújtó két közelmúltbeli intézkedése nyomán.

128 amerikai termékre, köztük a fagyasztott sertéshúsra, borokra és magvakra vetett ki 25 százalékos behozatali vámot Kína.

A lépés válasz Donald Trump amerikai elnök két korábbi intézkedésére, az alumínium- és acéltermékekre kivetett hasonló védővámra, és a szellemi termékek védelmét szolgáló masszív vámokra.

Habár az amerikai büntetések akár évi 60 milliárd dollárjába kerülhetnek a kínai cégeknek, és a mostani pekingi válaszlépés „csak” 3 milliárd veszteséget okozhatna az amerikaiaknak, Washington mégis bírálta Kínát.

„Ahelyett, hogy a fair módon Kínába küldött amerikai exportot büntetné, Kínának fel kéne hagynia igazságtalan kereskedelmi gyakorlatával.

Ez veszélyezteti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, és torzítja a globális piacok működését”

– közölte Lindsay Walters fehér házi szóvivő.

„Az acélipari válság fő oka az, hogy Kína dotálja saját iparát és bátorítja a túltermelést” – idézte szavait a BBC.

Trump elnök korábban „gazdasági ellenségnek” nevezte az ázsiai országot.

A hírek nyomán meredeken estek az amerikai tőzsdeindexek, és nyomott hangulatban indult a nap az ázsiai tőzsdéken is. A Walls Street-i S&P index és a Dow Jones index is 2 százalék körüli esést produkált, Japánban a Nikkei 1,5 százalékos mínuszban nyitott, míg a sanghaji tőzsde 1 százalékos eséssel kezdte a napot.

Az ügy előzménye, hogy Kína vitatta az alumínium- és acélvámokról szóló amerikai érveket. Trump elnök egy olyan törvényre hivatkozott, amely nemzetbiztonsági kockázat esetén lehetővé teszi a védővámok kivetését. Ezeket az intézkedéseket hétfőn vezették be, a másik, csomagot pedig a héten ismertetik.

Utóbbival Washington azt a kínai gyakorlatot akarja büntetni, hogy Peking úgy engedi területén kereskedni az amerikai cégeket, ha azok megosztják technológiai tudásukat – például a robotika vagy a távközlés terén.

Ezt a gyakorlatot akár 60 milliárd dolláros védővámokkal büntethetik, amire Kína azt mondta, hogy hasonló arányú választ adhat.

A nagy kérdés, hogy most ki hátrál meg előbb.

Mivel Kínának hatalmas kereskedelmi többlete van Amerikával szemben, ezért sebezhetőbbnek tűnik, és valószínűleg tárgyalásokkal akarja megoldani a vitát. Erre utalhat, hogy a Peking által bevezetett védővámok inkább jelzésértékűek az amerikai lépésekkel szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×