eur:
392.93
usd:
366.26
bux:
66775.03
2024. április 26. péntek Ervin
Charlevoix, 2018. június 9.Donald Trump amerikai elnök megosztja gondolatát egy fotóriporterrel, amint sajtótájékoztatóra érkezik a világ hét iparilag legfejlettebb államát tömörítő csoport, a G7 kanadai csúcstalálkozóján Charlevoix-ban 2018. június 9-én, a kétnapos tanácskozás második napján. (MTI/EPA/Clamens Bilan)
Nyitókép: CLEMENS BILAN

Amerikai tőzsdék: Trump rövidebbre venné a Fed pórázát

Fél éve nem álltak ilyen alacsonyan a globális részvényárfolyamok, mint most. A befektetők szerint a helyzetért részben az amerikai kamatlábemelések a felelősek. Donald Trump elnök egyenesen a nemzeti bank szerepét betöltő Fedet okolta.

Azt még nem lehet mondani, hogy a nemzetközi tőzsdéken eluralkodott a medvepiac, de rossz hetet zárnak a piacok. Hat hónapja nem voltak ilyen szinten az árfolyamok, miután az amerikai kamatemelések ráijesztettek a befektetőkre.

Donald Trump amerikai elnök gyorsan

"az ellenőrzés alul kiszabadult" Fed

-et okolta a helyzetért.

Csütörtökön további két százalékot estek a részvényárak, és ilyen hosszan tartó árfolyamvesztés még nem történt a Trump-elnökség ideje alatt.

A Wall Street-i eladási láz Európára is átterjedt. A kontinens tőzsdéit összefogó Stoxx 600-as index masszív, 1,7 százalékos esést produkált a nap folyamán, ami két éve nem látott mélységbe taszította.

Még nagyobb volt az értékvesztés a feltörekvő piacokon, ahol 2,7 százalékot estek a papírok, 17 százalékra tornászva fel az idei esést.

Mint a Financial Timesban olvasható, Amerikában minden piac lefelé tart a széleskörű és "fájdalmas" eladási hullám nyomán.

A befektetők azután kezdtek el szabadulni a részvényektől, hogy viharos helyzet állt be az amerikai kötvények piacán.

A pozitív gazdasági adatok és a Fed-vezetők bizakodó megjegyzései azt sugallták a befektetőknek, hogy a növekedést fékező kamatemelések jöhetnek. Ezt követően hét éve nem látott szintre ugrott az amerikai kincstárjegy hozama.

A megjegyzéseket úgy lehet értelmezni, hogy az amerikai gazdasági a ciklus végéhez ért, és hamarosan lassulhat a növekedés.

Az események hatására Londonban, az FTSE globális idexe csütörtökön hatodik napja esett és elvesztette a 2018 során elért teljes nyereséget.

A növekvő kötvényhozamok még a technológiai papíroktól is elcsalogatták a befektetők pénzét, így az S&P technológiai index 7 százalékot esett a héten.

Közben Donald Trump amerikai elnök bírálta a jegybankot, és azt mondta:

"Szeretném, ha a mi Fedünk nem lenne ilyen agresszív, mert nagy hibát követnek el." Egy nappal korábban "őrültnek" nevezte a Fed vezetését,

amiért kamatemelést fontolgat. Csakhogy korábban épp Trump adócsökkentési lépései provokáltak ki kamatlábemelést, hogy kordában tartsák az inflációt.

Nem mindenki esik kétségbe a jelenlegi helyezettől: Christian Hill, a DWS eszközkezelő igazgatója szerint

"az Egyesült Államok gyorsan talpra áll és újabb magasságokba szárnyal. Az év végén inkább fektetném amerikai papírokba a pénzem, mint európai vagy japán részvényekbe"

– mondta.

Lehet, hogy most olcsón lehet részvényhez jutni, de a globális gazdaságot inkább az állami és magán adóssághegy aggasztja, amely az alacsony kamatok miatt 10 év alatt 182 trillió dollárra ugrott. Aggasztja a befektetőket a kínai gazdaság lassulása is, ami lehúzhatja a globális gazdaságot - egy kevésbé költekező Kína kevesebb importcikket vásárolna külföldről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartotta közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntöttek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mondott Csányi Sándor és Varga Mihály. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósított.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×