eur:
390.96
usd:
366.82
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Brexit: rasszisták vagy racionalisták?

Brexit: rasszisták vagy racionalisták?

Vezető brit értelmiségiek fogtak össze annak igazolására, hogy miért helyes Nagy-Britannia számára, ha kilép az Unióból.

A Brexit ellenzői, azok, akik az erről megejtett brit népszavazás eredménye ellenére az Európai Unióban való bennmaradást pártolják, nem egyszer hol ostobának, hol rasszistának nevezik a brexitistákat. Most 37 vezető brit értelmiségi fogott össze, hogy észérvekkel indokolja, miért nincs igazuk az anti-brexitistáknak, és miért helyes Nagy-Britannia számára, ha kilép az Unióból.

Az egységesen fellépő 37 brexitista brit vezető értelmiségi között baloldaliak és konzervatívok egyaránt találhatók. Remélik, hogy táboruk növekedni fog további tekintélyes intellektuelekkel. Már most is nagy neveket találunk az aláírók között, például két oxfordi filozófia professzort: Paul Elbourne-t és Tom Simpsont, Sir Peter Marshallt, a Brit Nemzetközösség volt vezetőjét, Sir Andrew Wood volt moszkvai nagykövet politológust, David Abulafia cambridge-i történelem professzort és másokat.

Nevükben Robert Tombs, a francia történelem cambridge-i professzora nyilatkozott a Sunday Times hetilapnak. Úgy látja, hogy az Európai Uniónak jelenleg nagy kárt okoz a központosítási mániája. Ez a társulás felbomlásához vezethet, vagy legalábbis ahhoz, hogy az unió egymással közös munkára képtelen tagok szervezetévé silányuljon.

Idejében fel kell lépni ez ellen, - mutat rá Tombs professzor - és ellensúlyozni kell a Brexit-ellenzők kampányát, annál is inkább, mert ez épp a közelmúltban kapott 400 ezer fontsterling összegű támogatást Soros Györgytől. Tombs professzor úgy látja, hogy Soros György adománya bizonyíték olyan, a Brexit-ellenzők mögé sorakozó milliomosok beavatkozására, akiknek az érdekei "nincsenek összhangban Nagy-Britannia érdekeivel."

Az értelmiségi csoport tagja Graham Gudgin, vezető cambridge-i közgazdász is. Szerinte könnyen bebizonyítható,mennyire nincs igazuk azoknak, akik próbálják elhitetni, hogy ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, akkor gazdasági összeomlás vár a szigetországra.

Inforádió, Sárközi Mátyás, London

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×