eur:
393.81
usd:
365.72
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Bitcoin-bánya okozhatott lakástüzet

Bitcoin-bánya okozhatott lakástüzet

Lakástüzet okozott és tudósokat juttatott rács mögé a bitcoin-mánia Oroszországban. Már más országokban is gondot okozott, hogy a munkahelyi eszközöket illegális bitcoin-bányászatra használták fel.

Ugyan a bitcoin árfolyama januárban olyan brutális zuhanást produkált, hogy több spekulatív befektetőnek örökre elmehetett tőle a kedve, de vannak, akik még mindig a meggazdagodás egyik legjobb útjának tartják a kriptovalutát.

Az igazán nagy pénzt azok zsebelhetik be, akik a bitcoin bányászatával foglalkoznak.

A kifejezés komplex matematikai számítások elvégzését takarja, és azok jutnak bitcoinhoz, akik az elsőként állnak elő a megoldással. Mindehhez nem kell más, mint egy nagykapacitású és emiatt energiaéhes számítógép.

Az utóbbi hónapokban már több hír érkezett arról, hogy a globális bitcoinbányászat kisebb országok áramfogyasztását is meghaladja, de arról még nem, hogy fizikai katasztrófát is okozott volna.

A Vlagyivosztok környékén fekvő Artyom városban feltehetően ilyesmi történt a múlt héten. Helyi illetékesek szerint nyolc lakás égett ki, 30-at vízzel öntöttek el a tűzoltók, de szerencsére senki sem sérült meg. Illetékesek azt gyanítják: bitcoin-bányászathoz használatos felszerelést találtak az ötemeletes lakótelepi házban, amelynek legfelső szintje kiégett, részben összeomlott.

A ház lakói elmesélték, hogy az éjszaka közepén kellett menekülniük.

„A barátnőm, akinek már hallucináció voltak a szén-monoxidtól, hajnali kettőkör ébresztett fel. Nem volt áram. Fogtuk a személyinket, a kutyát, kabátot és cipőt húztunk és futottunk. Félórán keresztül néztük, hogy minden ég, a mi lakásunkra is átterjedt a tűz”- mesélte a Siberian Times angol nyelvű lapnak egy Roman nevű lakó.

Tudósítók megjegyzik: a gyanú szerint a bitcoin-bányász gépek túlterhelték az elektromos hálózatot, és ez vezethetett a tűzhöz.

A múlt héten egy orosz nukleáris kutatóközpontban kapcsoltak le két dolgozót, akik a komplexum szuperszámítógépét akarták bitcoin-bányászatra felhasználni. Akkor buktak le, amikor az internettől elzárt gépet a belső hálózatra kapcsolva megpróbálták rákötni a világhálóra. Az ügyben a Szövetségi Biztonsági Szolgálat, az FSZB is nyomoz, mert az eset egy stratégiai fontosságú nukleáris kutatóközpontban történt.

Kriptovaluta-bányászaton kapták a korábban Magyarországon is érdekelt Szberbank két munkatársát is, akiket elbocsátanak. Tavaly Moszkva Vnukovo repterén figyeltek fel az ingadozó feszültségre. Mint kiderült, az egyik rendszergazda használta a munkahelyi eszközöket, ismét csak bitcoin-bányászatra.

Hasonló tevékenységen kapták rajta tavaly az amerikai FED bank egyik alkalmazottját, aki egy szövetségi szervert használt. 2014-ben pedig az amerikai Szövetségi Tudományos Alapítvány egyik kutatóját tiltották el a kormányzati munkától, miután két egyetemi szuperszámítógépet használva állított elő kriptovalutát, többezer dollár értékben. A fülön csípett professzor azt állította: csak tesztelte az eszközöket.

A legújabb hír pedig az, hogy Nagy-Britanniában egy sor kormányzati szervert használtak hekkerek kriptovaluták bányászatára.

Szakemberek emlékeztetnek: a böngészőkre telepített kiterjesztéssel el lehet kerülni, hogy a felhasználó az úgynevezett „kriptorablás” áldozatává váljon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×