eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Szaakasvili visszatérése tovább fokozhatja a feszültséget

Szaakasvili visszatérése tovább fokozhatja a feszültséget

Ugyan megfosztották ukrán állampolgárságától, de támogatói áttörték a határkordont és bejuttatták az országba Miheil Szaakasvilit. Az egykori grúz elnök, majd az odesszai régió kormányzója júliusban vált hontalanná, amikor Porosenko ukrán elnök megfosztotta állampolgárságától.

Miheil Szaakasvili volt az a grúz elnök, aki 2008-ban sikertelen háborút indított a szakadár Dél-Osszétia visszafoglalására, amelynek nyomán az orosz hadsereg egy időre bevonult országába.

Később megfosztották állampolgárságától, de ő Ukrajnában folytatta politikai pályafutását, ahol a vegyes lakosságú Odessza kormányzójává nevezte ki Petro Porosenko elnök. Viszonyuk elmérgesedett, és Szaakasvili az állította, hogy az elnök akadályozza korrupcióellenes harcát. Porosenko az idén nyáron megfosztotta állampolgárságától, amelynek nyomán hontalanná vált.

A volt odesszai kormányzó már korábban jelezte, hogy vasárnap megkísérli átlépni a lengyel-ukrán határt. Kísérőivel, köztük több ukrán parlamenti képviselővel együtt vonaton akart érkezni, de a vasúttársaság leszállásra szólította fel, mert másképp nem engedték volna át a szerelvényt a határon.

A politikus érkezését több száz, a határon tábort vert híve és ellene tiltakozó is várta.

Közben az ukrán hatóságok előre közölték: elveszik tőle a határon az útlevelét és visszafordítják.

Korábbi útvonalát megváltoztatva Szaakasvili végül gyalogosan, Mosztikánál akart belépni az országba. A lengyel határőrök gond nélkül átengedték, de az ukránok bombafenyegetésre hivatkozva megállították a senki földjén. Két óra elteltével a politikus és hívei kiszálltak a buszból. Ezt követően körülbelül 100 támogató az ukrán oldalról behatolt a senki földjére, majd a nemzeti himnuszt énekelve magával vitte Ukrajnába Szakasvilit.

A csetepaté során több határőr megsérült.

Már a határ ukrán oldalán Szaakasvili beszédet mondott a hívek előtt és csatlakozott hozzá egyik ismert támogatója, Julia Timosenko volt ukrán miniszterelnök is.

Nem sokkal később autóba ült és éjjel 11 órakor megérkezett az ukrán nacionalizmus bölcsőjének tartott, nyugat-ukrajnai Lvivbe, ahol a főtéren fogadta Andrij Szadovij polgármester.

Mint a Kyiv Post című lap megjegyzi: Szaakasvilinek a nemzetközi jog szerint joga van megfellebbezni, hogy megfosztották állampolgárságától, különösen azért, mert nem kapott hivatalos értesítést a döntésről. A lap megemlíti azt is, hogy Porosenko elnök azzal az indokkal vonta meg az állampolgárságot tőle, hogy „pontatlan információt szolgáltatott”, amikor 2015-ben folyamodott érte.

Szaakasvili visszatérése tovább fokozhatja a feszültséget az ukrán belpolitikában. Porosenko nemcsak a keleti, oroszajkú régiókban zajló és vádjai szerint Moszkva által támogatott lázadók ellen harcol. Sok ellenfele bírálja és vádolja korrupcióval. Magyarország pedig a magyar kisebbséget is érintő, és a középiskolai anyanyelvi oktatást megtiltó törvény miatt kritizálja.

Közben volt hazája, Grúzia Szaakasvili kiadatását követeli, mert a hatalommal való visszaéléssel és korrupcióval vádolják. Szerinte azonban politikailag motiváltak a vádak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×