eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Fico nekimegy Brüsszelnek a kettős élelmiszerminőség miatt

Fico nekimegy Brüsszelnek a kettős élelmiszerminőség miatt

Robert Fico szlovák miniszterelnök egyoldalú intézkedéseket és szankciókat helyezett kilátásba, amennyiben az Európai Bizottság nem cselekszik, és nem tesz semmit a Nyugat- és Közép-Európában forgalomba hozott élelmiszerek és drogériai termékek kettős minőségének megszüntetésének érdekében.

A szlovák miniszterelnök mai sajtótájékoztatójára három terméket is magával vitt, amelyekkel azt bizonyította, hogy az ausztriai Hainburgban vásárolt termékeknek, noha megegyezik a csomagolásuk, a méretük, és az áruk, más a minőségük, mint a Pozsonyban vásároltakénak. „A halrudacskákban odaát több volt a hús, a kávéban a kávé, az öblítőben pedig az aktív anyag” – ismertette a kormányfő a bevizsgált termékeket.

„Ez a téma kezd komoly politikai témává válni.

Elfogadhatatlannak tartom, hogy Szlovákia állampolgáraira a gyártók, mint másodrangú polgárokra tekintsenek” – szögezte le Robert Fico.

 A kormányfő megjegyezte, a közelmúltban elvégzett szlovák és cseh összehasonlító tesztek eredménye elég bizonyíték arra, hogy milyen minőségbeli eltérések vannak a nyugati országokban és a közép-európai államokban forgalomba hozott termékeknél. Fico hangsúlyozta, az Európai Bizottságnak már nem kell újabb kutatócsoportot felállítania, és vizsgálatokat elvégeznie, hiszen ezeket már a szlovák és cseh laboratóriumokban elvégezték, és Brüsszel elég információ birtokában van ahhoz, hogy cselekedjenek az ügyben.

 A miniszterelnök azt mondta, amennyiben a bizottság nem lép belátható időn belül, a szlovák kormány egyoldalú intézkedések meghozatalára lesz kénytelen. Példaként megjegyezte, elképzelhető, hogy a közétkeztetésben csak hazai termékek használatát engedélyeznék.

 A miniszterelnök a sajtótájékoztatón többször is kihangsúlyozta, hogy komoly politikai témaként tekint az élelmiszerek kettős minőségéről kialakult problémára, ezért már a holnapi budapesti V4-es csúcstalálkozón egyeztetni fog magyar, cseh és lengyel kollégájával a témáról. Megoldási javaslatként felvetette, hogy a visegrádi egyeztetést követően személyesen találkozik az Európai Bizottság elnökével, illetve, ha ez nem vezetne eredményre, akkor a V4 országainak polgárait aláírásgyűjtésre fogja kérni, amellyel hatást gyakorolhatnak az Európai Bizottságra.

Fico mai sajtótájékoztatóját megelőzve Marián Jurečka cseh agrárminiszter arról tájékoztatott, hogy az Európai Unió országainak szakminiszterei már elismerik, hogy létezik az élelmiszerek kettős minőségének problémája. „Most egyetlen miniszter sem érvelt úgy, hogy ez nem probléma, és ezt a piacra kell hagyni, hogy megoldja. Érezhető volt a megoldást kereső igyekezet, s ez pozitív előrelépés“ – vélekedett a cseh agrárminiszter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×