eur:
392.26
usd:
366.76
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Újra az államé az erőművek gyöngyszeme

Állami kézben marad a bősi vízerőmű. Az olasz ENEL energetikai óriás szlovákiai leányvállalata, a Szlovák Villamosművek elvesztette a vízerőmű bérleti szerződésének egyoldalú felmondása miatt indított pert. Robert Fico miniszterelnök szerint ezzel az erőművek gyöngyszeme került vissza az állam tulajdonába.

Az államnak nem kell csaknem félmilliárd eurós kártérítést fizetnie azért, amiért nagyjából két évvel ezelőtt előzetes megegyezés nélkül átvette az ellenőrzést a bősi vízerőmű felett. Ekképp is lehet értelmezni a nemzetközi döntőbíróság határozatát – mondta Robert Fico szlovák kormányfő.

„Örvendhetünk, hogy az a vízerőmű, amely az ország energiaszükségletének csaknem 10 százalékát biztosítja, teljes mértékben az állam felügyelete alá került, és ez a jövőben is így marad” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

„A Szlovák Villamosművek azonban vizsgálja a bírósági döntés tartalmát a további lehetőségek tekintetében” – válaszolt vissza az olasz energetikai óriásvállalat szlovákiai leányvállalatának kommunikációs vezetője, Miroslav Šarišský.

„Ennek a bírósági döntésnek semmilyen hatása nincs a bősi vízmű ügyében indított többi, jelenleg is zajló perre” – nyilatkozta a Szlovák Villamosművek szóvivője.

Bírósági perekből több tucat zajlik, ráadásul évek óta húzódnak ezek az ügyek.

Kártérítést az állam is szeretne kapni, ugyancsak félmilliárd euró értékben.

„Biztosan lépni fogunk ebben az ügyben is, de körültekintően, hogy ne veszélyeztessük a Mohi atomerőmű két blokkjának befejezését, amit az olaszok építenek” – jegyezte meg Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter.

A szlovák kormány további, már magánosított vállalatokat akar visszavenni a saját felügyelete alá,

amennyiben ez lehetséges lesz.

Legközelebb a kassai vasművel próbálkoznak.

A kassai acélmű iránt több befektető is érdeklődött, ám januártól amerikai tulajdonosa kizárólag Kína legnagyobb acélgyárával, a Hesteel Group képviselőivel tárgyalt a vállalat eladásáról. A tárgyalások azonban megakadtak, a mintegy 10 ezer embert foglalkoztató vállalat pedig nem kommentálja a tárgyalások megszakítását. Hivatalosan eddig még a vállalat eladásának tervét sem erősítették meg.

Velük ellentétben Robert Fico nyíltan beszél a tulajdonosváltásról, amit arra szeretne kihasználni, hogy megerősítse az állam pozícióját a gyárban. Az államnak azonban jelenleg semmilyen befolyása nincs a kassai acélműben, hiszen nem tagja sem a felügyelő bizottságnak, sem az igazgatótanácsnak.

A kínai Hesteel 1,4 milliárd eurót ajánlott a kassai acélműért. Arról, hogy a kormány milyen összeget áldozna a részesedés megszerzésére, egyelőre semmit nem lehet tudni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×