eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Sorra fordítanak hátat külföldi harcosai az Iszlám Államnak

Sorra fordítanak hátat külföldi harcosai az Iszlám Államnak

Egyre több nyugatról érkezett harcosa hagyja ott az Iszlám Államot, néhányan a török határon adták meg magukat.

Miközben az iraki erők még mindig Moszult, a dzsihadista „kalifátus” második városát ostromolják és csak készülődik a „főváros”, Rakka elleni offenzíva, egyre több külföldi hagyja ott az Iszlám Állam sorait.

A Guardian című lap például kiderítette, hogyan adta meg magát a török határon két brit és egy amerikai és néhány családtagjuk, akik az Iszlám Állam területéről érkeztek.

A ciprusi görög gyökerekkel rendelkező Stefan Aristidou eredetileg Londonból utazott Szíriába feleségével együtt. Kary Paul Kleman pedig - aki szintén áttért az iszlám hitre – Floridát hagyta maga mögött.

Rajtuk kívül még több tucat külföldi próbált kijutni Szíriából, miközben úgy tűnik, hogy a koalíciós támadások nyomása alatt az Iszlám Állam egyre nehezebben tudja megtartani területeit.

A brit állampolgárságú Aristidou azt mondta, hogy „nem harcolni” ment Szíriába, de elismerte, hogy Rakkában és a másik, sokáig dzsihadista uralom alatt lévő, városban El-Babban is megfordult.

A Guardian szerint török ügyészek 7 és 15 év közötti börtönbüntetést kértek a britre és az amerikaira.

Ha a sokáig eltűntnek tartott londoni fiatalembert kiadják Nagy-Britanniának, akkor további vádakra és akár életfogytiglani börtönre számíthat.

Közben a válása után muszlim hitre tért amerikai, Paul Kleman családja azt mondja: szíriai feleségével és gyerekeivel azért utazott Dubajból a háború sújtotta országba, hogy humanitárius segítséget nyújtson. Ez azonban már 2015-ben történt.

A család szerint Kleman rájött, hogy „becsapták” és családja kapcsolatba lépett a törökországi amerikai nagykövetséggel, hogy segítsenek neki távozni.

Egyelőre nem tudni, hogy valójában mi motiválta, de a Guardian azt írja, hogy

az Iszlám Államon belüli források megerősítették: külföldi szimpatizánsaik az utóbbi időben egyre inkább hátat fordítanak a dzsihadistáknak.

Török és európai illetékesek azt mondják, sokan léptek kapcsolatba országaik nagykövetségeivel, hogy haza akarnak térni. Mások viszont azért akarnak Európába jutni, hogy terroristaként folytassák a háborút.

Hírszerző ügynökségek szerint az Iszlám Állam „külföldi műveleti szárnya” számos brit, francia, belga és ausztrál állampolgárból áll. Úgy tudják,  2014 és 2016 között legkevesebb 250, a dzsihadista ideológiához ragaszkodó külföldit csempésztek vissza Európába – a legtöbbször Törökország érintésével.

Azt követően, hogy a törökök is elszánták magukat az Iszlám Állam elleni harcra, megszigorították a határellenőrzést és több radikálist is elfogtak.

Az amerikai kormány becslése szerint 30 ezer külföldi ment Szíriába, hogy a dzsihadisták oldalán harcoljon, de közülük 25 ezren már meghalhattak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×