eur:
388.98
usd:
360.77
bux:
68738.2
2024. május 7. kedd Gizella
Követheti-e a Brexitet a Slovexit?

Követheti-e a Brexitet a Slovexit?

A szlovák közvélemény egyelőre nem gondol az unióból való kilépésre. Az esetleges távozás emlegetése a politikusok körében sem elterjedt, kivéve a szélsőjobboldali Marián Kotleba vezette Mi Szlovákiánk Néppárt képviselőit. Az Eurobarometer legfrissebb felmérése szerint azonban az unióban minden harmadik szlovák állampolgár megbízik.

A szlovákok döntő többsége nem gondolkodik azon, hogy az országnak ki kellene lépnie az Európai Unióból. Az Eurobarometer február végi felmérése azt mutatja, hogy

minden harmadik szlovákiai polgár megbízik az unióban.

Az euroszkeptikusok aránya 20 százalékra esett vissza.

A legtöbben azonban még mindig semlegesen viszonyulnak az szövetséghez, ez az arány 45 százalékot tesz ki.

Pavol Baboš politológus azt mondja, a felmérés adatai azt tükrözik, hogy az Európai Unióban való maradást ugyan többen pártolják, de amikor nekik szegezik a kérdést, hogy miért, akkor a legtöbben már nem tudnak válaszolni.

„Ha szembekerülnek egy unió-ellenes illetővel, az rögtön tíz ellenérvet is felsorol nekik, és a bennmaradást pártoló személynek nincs más magyarázata, mint az érzései” – világított rá Baboš.

Ezeket a bizonytalan érzéseket igyekszik meglovagolni Marián Kotleba Mi Szlovákiánk Néppártja, amely politikai pártként egyedül kardoskodik a szövetségből való kilépés mellett.

A szélsőjobboldali tömörülés közvetlenül a brit népszavazás lefolytatása után

megkezdte az aláírásgyűjtést az Európai Unióból és a NATO-ból való kilépésről szóló referendum kiírására.

A petíció sikerességéhez 350 ezer kézjegyre lenne szükségük. Hogy az elmúlt háromnegyed évben mennyi aláírást gyűjtöttek össze, egyelőre nem tudni.

Az azonban biztos, hogy Kotlebáék kezdeményezését még azok a szlovák politikusok sem támogatják, akik egyébként nagy euroszkeptikus hírében állnak.

A kilépés ötletét sem a liberális Richard Sulík, sem a szintén az ellenzék soraiban politizáló Milan Krajniak nem támogatja.

„A szlovák termelés 80 százaléka az európai uniós piacra gyárt. Ezért mi nem vagyunk a kilépés mellett, én személyesen nem írom alá a petíciót, ahogy más párttársam sem” – fogalmazott a Sme rodina képviselője.

A gazdasági érdek a leggyakoribb érv a maradás mellett.

Kotleba igazából ezért csak a 2020-ig tartó uniós költségvetési ciklus leteltével bocsátaná népszavazásra a kilépés kérdését.

Pavel Baboš viszont azt mondja, a szlovákok számára a pénzen kívül egyéb indokok is döntő szerepet játszanak a maradás mellett. Ezek közt említette a szabad munkavállalás és utazás, valamint a külföldi tanulmányvégzés lehetőségét.

A szlovák külpolitika ugyancsak unióbarát: ha kétsebességessé alakulna az Európai Unió, Pozsony fő célja, hogy annak magjában maradjon az ország.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Elárasztották Európa kikötőit a kínai autók, valamelyik több mint egy éve áll ott

Elárasztották Európa kikötőit a kínai autók, valamelyik több mint egy éve áll ott

Nemrég jelentek meg az első jelentések azzal kapcsolatban, hogy a legnagyobb európai kikötőket elárasztották a kínai autók, és a logisztikai kapacitások hiányában, valamint az elektromos autók iránti lassuló kereslet következtében ezek akár másfél évig tömegével állnak a kikötőkben. Most a nyugat-európai sajtó ismét elővette a témát, így pontosabb képet kapunk róla, hogy mi a helyzet a kikötőkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×