eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Szlovákiába is beszivárgott az orosz propaganda

A Kreml-barát propaganda célországai sorában Szlovákia is előkelő helyen szerepel. Ezért is bővülhet csaknem duplájára a szlovák rendőrség számítógépes bűncselekményekkel foglalkozó osztálya, amelynek feladatköre hamarosan az álhírekkel, a dezinformációval szembeni küzdelemmel is kiegészül.

A szlovák belügyminisztérium közlése szerint

az orosz propaganda és befolyásolási tevékenység a hibrid fenyegetések része, melyek destabilizálják az állam berendezkedését és politikai rendszerét.

A tárca azt mondja, nagyon komolyan veszi az úgynevezett hibrid fenyegetést, melynek körébe a dezinformációk, álhírek és hoaxok is tartoznak.

Ezekkel a rendőrség számítógépes bűncselekményekkel foglalkozó osztályának 13 szakértője dolgozik, hatáskörükbe tartozik például az internetes gyermekpornográfia terjesztői utáni nyomozás, vagy az internetes csalók, akik bankszámlaadatokat csalnak ki a felhasználóktól.

Májustól ezt az osztályt erősíti meg a belügyminisztérium újabb 12 szakértővel, akiknek

új hatáskör is jut, az álhírekkel és a propagandával foglalkoznak.

Szlovákiába is beszivárgott az orosz propaganda

Radovan Bránik biztonságpolitikai elemző ugyanakkor attól tart, hogy nem a rendőrség a megfelelő szerv, amely felléphet az álhírek ellen, hisz a hazugság önmagában nem büntetőjogi kategória, egy álhír pedig nem büntethető, ha nincs a rendőr kezében erre vonatkozó jogszabály.

„Ez szigorúan titkosszolgálati feladat, és a titkosszolgálaton belül is egy nagyon speciális tevékenység. Itt operatív munkásokra van szükség, akik értékelni, elemezni tudják ezeket az álinformációkat” – magyarázta a biztonságpolitikai szakember.

Radovan Bránik arra hívta fel a figyelmet arra, hogy Oroszország szempontjából a közép-európai térség geopolitikailag nagyon fontos.

Az orosz hírszerzés regionális rendszerben dolgozik, ami azt jelenti, hogy kisebb országokat, mint Szlovákia vagy Magyarország egy régió alá vonnak, és egy központból irányítják ezt a tevékenységet.

„Ez azért fontos számukra, mert be kell jutniuk a schengeni övezetbe és az Európai Unióba, és az oroszok úgy vélik, ezeken az országokon keresztül a legkönnyebb a bejutási lehetőség”

– tette hozta Bránik.

Csehországban az ottani belügy által létrehozott Terrorizmus és Hibrid Fenyegetések Elleni Központ foglalkozik a problémakörrel.

A központ dolgozói 15-en vannak, és nem rendőrök, hanem elsősorban civil biztonságpolitikai elemzők.

Radovan Bránik szerint ez a megoldás hatékonyabb, mint a szlovák, de messze nem tökéletes.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×