eur:
385.97
usd:
355.43
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin
A csehek elkerülnék a kétsebességes Európát

A csehek elkerülnék a kétsebességes Európát

"Nem támogatjuk a többsebességes Európát" - szögezte le Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a prágai parlament felsőházában. A kormányfő meggyőződése, hogy az Európai Unió jövőjéről nem az Európai Bizottságnak kell döntenie. Sobotka szerint ugyanakkor Prágának néhány hónapon belül tisztáznia kell, hogy mi lesz az álláspontja az Európai Unióval a Brexit után.

Csehország nem támogatja a kétsebességes Európa létrejövetelét, mint az Európai Bizottság által javasolt jövőbeli megoldásjavaslatok egyikét. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő nézete az, hogy nem az Európai Bizottságnak kell döntenie az Európai Unió jövőjéről.

„A Cseh Köztársaság pozíciója pillanatnyilag az, hogy nem pártoljuk a kétsebességes Európát”

– szögezte le a kormányfő, miután kedden találkozott a szenátus európai bizottságának tagjaival.

A csehek elkerülnék a kétsebességes Európát

„Hasonló álláspontra helyezkedik a visegrádi csoport további három országa, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is” – fűzte hozzá Sobotka.

Robert Fico szlovák miniszterelnök a többsebességes Európa gondolatával kapcsolatban korábban nyomatékosította, hogy Szlovákiának továbbra is Európa magjához kell tartoznia.

A kormányfő az unióra egy olyan projektként tekint, amely életbe vágóan fontos a számára és Szlovákia állampolgárai számára egyaránt. Fico szerint az Európai Unió már most kétsebességesnek tekinthető, mivel vannak olyan tagállamok, melyek az euróövezetbe tartoznak, és vannak, melyekben még mindig nem az euró a hivatalos fizetőeszköz.

„Szlovákia álláspontja egyértelmű: a mi helyünk a gyorsabban integrálódó magban van, mert az ország ennek megfelelően teljesít” – fogalmazott Fico.

Cseh kollégája szerint az Európai Bizottság által ismertetett öt

jövőt érintő forgatókönyv csak vitaalap, de a döntést a tagállamok képviselőinek kell meghozniuk

az Európai Tanácsban és az Európai Parlamentben. Sobotka kifejtette: az Európai Tanács jogkörei a jövőben megerősítésre szorulnak, a döntések meghozatalában pedig nem a többségi szavazat elvét kell érvényesíteni, hanem az egyhangúlag meghozott döntésekét.

Václav Hampl, a cseh szenátus európai bizottságának elnöke szorgalmazza, hogy

Csehországban újítsák fel az euró bevezetéséről szóló vitát,

mert úgy véli, Nagy-Britannia kiválásával csökkenni fog azoknak az országoknak a súlya az unióban, melyek nem tagjai az euróövezetnek.

„Csehországnak pedig az az érdeke, hogy ne veszítse el kapcsolatát az Európai Unióban zajló meghatározó folyamatokkal” – fejtette ki véleményét Václav Hampl.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Nem a gépek veszik el a munkánkat, hanem akik jól használják azokat

Nem a gépek veszik el a munkánkat, hanem akik jól használják azokat

Több felmérés is azt mutatja, hogy a vállalatok nagy részének már van tapasztalata a generatív AI megoldásokkal, amitől hatékonyságnövelést és költségcsökkentést várnak, de a válaszokból az is kiderül, hogy a legtöbben nem tudják, hogy milyen úton induljanak el, hogyan építsék azt be a szervezet mindennapi működésébe. Kovács Gyula, az AI-szolgáltatásokat nyújtó Neuron Solutions ügyvezetője szerint fontos, hogy a munkavállalók megértsék: az AI nem a munkájukat veszélyezteti, a „fenyegetés” inkább abban áll, hogy olyan emberek veszik el a munkájukat, akik jobban használják a gépeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×