eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Trump hamarosan lemondhat?

Trump hamarosan lemondhat?

Donald Trump elnök hamarosan önként távozhat hivatalából - ezt állítja egy befolyásos amerikai szenátor, aki tüntetők és a média előtt arra utalt, többet tud, mint amit elmondhat. Trumpot nem a Moszkvával való állítólagos összejátszás, hanem üzleti érdekeltségei teszik sebezhetővé.

Politikai bombaként robbant Washingtonban, hogy a nyilvános kongresszusi meghallgatáson az FBI igazgatója elismerte:

vizsgálat folyik arról, hogy Donald Trump és környezete törvénysértő kapcsolatokat tartott-e fent orosz illetékesekkel

a tavalyi választási kampány idején.

Politikai beállítottságtól függően a nyugati média a vizsgálat tényét vagy azt emelte ki, hogy az elnök továbbra is úgy gondolja: elődje, Barack Obama megfigyeltette őt vagy embereit.

Közben nem kevésbé szenzációs megjegyzéssel szolgált Dianne Feinstein demokrata szenátor, aki azt mondta:

Trump hamarosan önként távozhat a hatalomból.

Nem tudni, hogy a megjegyzés egyfajta nyomásgyakorlási eszköz-e a demokrata oldalról, de Feinstein arra utalt:

vannak olyan indokok, amelyek alapján elképzelhető lehet, hogy az amerikai politikában nukleáris fegyvernek számító alkotmányos vádeljárás alá helyezzék az elnököt.

A 83 éves szenátor szerint Trump egy ilyen eljárás árnyékában inkább a lemondást választaná. Feinstein erről Los Angelesben, Trump-ellenes tüntetők előtt beszélt.

A szenátusi Igazságügyi Bizottság tagjaként dolgozó politikus azt mondta: „sokan vizsgálják, hogy törvénysértő-e az elnök magatartása. Szerintem nemsokára magától távozik” – mondta. Ezután több olyan dolgot említett, amellyel az elnök üzleti birodalma megsértheti az összeférhetetlenségi szabályokat.

Arra azonban nem volt hajlandó válaszolni, hogy jogos lenne-e vádeljárás alá vonni Trumpot.

Feinstein megjegyezte, hogy az elnök két fia Dubajban új golfklubot nyitott és szerinte állami pénzeket is felhasználtak. „Most olyan törvényeken dolgozunk, amelyek az összeférhetetlenséget szabályozzák”- mondta.

Mint az Independent című lap megjegyzi, korábban Michael Moore baloldali dokumentumfilmes is azt jósolta, hogy Trump lemond – de még beiktatása előtt. Ez a jóslata nem jött be, az viszont igen, hogy a milliárdos megnyeri az elnökválasztást.

1974 augusztusában Richard Nixon inkább a lemondást választotta, mintsem a Watergate lehallgatási botrány miatt vádeljárás alá vonják.

Impeachment eljárást folytattak le két másik elnök, Andrew Johnson és Bill Clinton ellen is, de őket végül felmentette a Szenátus.

Tavaly hasonló eljárás keretében fosztották meg hatalmától Brazíliában Dilma Rouseff elnökasszonyt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×