eur:
388.68
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Fico: Ha kell, a V4-ek megvétózzák a Brexit-megállapodást

Robert Fico szerint, ha London korlátozná a Nagy-Britanniában dolgozó európai uniós polgárok jogait, a V4-ek készek blokkolni a Brexitről szóló megegyezést. A szlovák miniszterelnök annak ellenére is védelmezné az Angliában dolgozókat, ha ez súrlódásokhoz vezetne az unióban. A Ficóval egyet értő Bohuslav Sobotka cseh kormányfő szerint ezt az álláspontot többen is támogatják a 27-ek közül.

Vagy biztosítja Nagy-Britannia az eddig garantált jogokat a kelet-európai munkavállalók részére, vagy kizárják az egységes európai piacról. Robert Fico szerint a V4-ek így is megfogalmazhatják a feltételeket Nagy-Britanniának az Európai Unióból való távozásához. A szlovák kormányfő a Reuters hírügynökségnek elmondta, a visegrádi országok készek tárgyalni a jövőbeni együttműködésről az Egyesült Királyság és az Európai Unió között, s bár szerinte igaz, hogy a briteké az ötödik legnagyobb gazdaság a világon, de így is nagyon fájdalmas lesz számukra a Brexit. Fico szerint blöffölnek azok a kilépés-párti brit politikusok, akik azt mondják, hogy minden rendben lesz.

„A V4-ek következetesen szeretnék megvédeni nemzeti érdekeiket, ha a Nagy-Britanniában dolgozó polgárokról van szó” – fogalmazott Robert Fico, hozzátéve, hogy a legfőbb követelése a szlovák állampolgárokkal szembeni egyenlő bánásmód lesz annak fejében, hogy Nagy-Britannia a Brexit után is hozzáférhessen az EU egységes belső piacához.

Angliában mintegy 70 ezer szlovák állampolgár dolgozik, de például Lengyelországból több mint egymillióan vállaltak munkát a szigetországban. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő ezért úgy véli, a V4-ek egységes hozzáállást tanúsítanak majd a témában. „Biztos vagyok benne, hogy több szövetségest is keresünk majd az Európai Unión belül” – mondta a cseh miniszterelnök. A Brexitről szóló megállapodást elméletileg bármelyik uniós tagország akadályozhatja, hiszen mind a 27 tagállam vezetőjének egyhangúlag jóvá kell hagynia.

Szlovákiában vannak, akik pártolják és vannak, akik ellenzik Fico álláspontját. Miroslav Mikolášik kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő egyetért a kormányfő véleményével, csak az a kérdés, meghallgatják-e. Branislav Škripek, aki szintén brüsszeli képviselő viszont úgy véli, a miniszterelnök túloz, és a fenyegetőzés nem jó hozzáállás.

A Nagy-Britannia távozásáról szóló egyeztetés azután kezdődik, miután a szigetország hivatalosan is benyújtja a kilépésről szóló kérelmét. A tagállamok vezetői szerint erre csak jövő tavasszal kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×