eur:
385.97
usd:
354.62
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Megnyílt az első holokausztmúzeum Szlovákiában

A holokauszt nemzetközi évfordulójának alkalmából megnyitották az első holokausztmúzeumot Szlovákiában, Szered városának egykori munka- és gyűjtőtábora területén.

"Kötelességünk dokumentálni a szlovák zsidók tragédiáját" - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a múzeum avatásán, amelyen jelen volt cseh kollégája, Bohuslav Sobotka, valamint Andrej Kiska szlovák államfő és több más magas közjogi méltóság, illetve az izraeli miniszterelnök-helyettes is.

A második világháború alatt Szlovákiából több mint 65 ezer zsidót hurcoltak lágerekbe, az 1941 és 1945 között működő szeredi munka- és gyűjtőtáborban 16 ezer zsidó fordult meg. A tábor eredetileg kaszárnyaként működött, melyet 1938-ban építettek.

A múzeumi projekt első szakaszában a tervezett ötből két épületet nyitottak meg a nagyközönség előtt. Az egyik épületben kiállítás mutatja be, miként hajtották végre Szlovákiában 1938 és 1945 között az úgynevezett zsidókérdés "végső megoldását", a másikban oktatási központot alakítottak ki. Egy további épületet a holokauszt szlovákiai áldozatainak emlékműveként újítanak fel.

"Gyakran esik szó arról, mi történt azokkal a zsidókkal, akiket deportáltak Szlovákia területéről. Szered arra szolgál, hogy beszéljünk arról, ami itt történt" - mondta Martin Korèok múzeumigazgató.

A múzeum létrejöttét állami pénzből és európai uniós alapokból finanszírozták. "Terveink szerint még 800 ezret költünk, így összesen 3,5 millió eurót fordíthatunk ezeknek az épületeknek a felújítására, melyeket 2009. januárjában a nemzeti kulturális örökség részévé nyilvánítottak" - jegyezte meg Robert Fico.

Az átadáson jelen volt több egykori túlélő, köztük a zsolnai Ján Hanák, aki nyolc éves volt, mikor 1944-ben bátyjával együtt a szeredi táborba hurcolták. "Hideg, éhezés, halálfélelem. A bátyámmal csak kenyérhéjat kaptunk enni. Ezek az emlékeim maradtak meg Szeredről" - emlékezett vissza az ott átélt borzalmakra a túlélő.

A múzeum a hét öt napján, vasárnaptól csütörtökig várja a látogatókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×