eur:
389.7
usd:
364.59
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Büntettek a francia választók

Sokkos állapotban van a francia politikai és média elit a vasárnapi regionális választások első fordulóját követően. Bár a felmérések előre jelezték a szélsőjobboldali Nemzeti Front előretörését, arra senki sem számított, hogy ilyen jó eredményeket fog elérni.

A francia választók messziről jövő, hideg, brutális dühe fejeződik ki a harminc éve az országot vezető politikai elittel szemben a regionális választások első fordulójának eredményeiben, írja több elemző hétfőn a Nemzeti Front választási eredményei kapcsán. Amint azt a közvélemény-kutatások előre jelezték, a Marine Le Pen vezette formáció jelöltjei tizenháromból hat régióban első helyen végeztek.

A felmérések azonban alábecsülték a választói részvételt, az ugyanis meghaladta az ötven százalékot, ami elemzők szerint azt mutatja, hogy a választók sok helyen büntetni akarták a politikai elitet.

Országos összesítésben a Nemzeti Front a szavazatok 28,22 százalékát szerezte meg, a második helyre a jobboldali Republikánusokból és két jobbközép pártból álló választási szövetség futott be 27 százalékkal, a szocialisták és szövetségeseik a harmadik helyen végeztek 23,36 százalékkal.

De a szélsőjobb előretörése az egyes régiókban leadott szavazatokból tűnik ki a legjobban. A menekültek által elárasztott Calais városát is magába foglaló Nord-pas-Calais-Picardie régióban például a párt elnökasszonya, Marine Le Pen a szavazatok 40,64 százalékát szerezte meg, csaknem 16 százalékkal verve rá a mérsékelt jobboldal második helyre befutott jelöltjére.

Hasonló a helyzet a dél-franciaországi Provence-Alpes-Cote-d'Azur régióban, ahol Marine Le Pen unokahúga, a mindössze 26 éves Marion Marechal Le Pen a szavazatok 40,55 százalékát szerezte meg, és ezzel 14 százalékkal előzi meg a mérsékelt jobboldal jelöltjét. A fenti két régió mellett a Nemzeti Front jelöltjei 5-10 százalékkal vezetnek a kelet-franciaországi Elzászban, a dél-franciaországi Languedoc-Roussillon-ban, illetve a közép-franciaországi Centre - Val de Loire és Bourgogne - Franche Comté régiókban. A mérsékelt jobboldal jelöltjei négy régióban, a szocialistáké pedig kettőben vezetnek.

A második fordulót célzó taktikázások természetesen máris elkezdődtek, a szocialista párt vezetése bejelentette, hogy visszaléptetik jelöltjeiket azokban a régiókban, ahol harmadik helyen végeztek. Ez konkrétan hat vagy hét régiót fog érinteni, és ez a lépés elvileg a mérsékelt jobboldal győzelmét hivatott elősegíteni, de hozzá kell tenni, hogy ezzel nem minden érintett baloldali jelölt ért egyet.
Bár a jobbközép pártok vezetői hasonló lépést szorgalmaznak, a Republikánusokat vezető Nicolas Sarkozy világossá tette, hogy nem fognak visszalépni a szocialisták javára, semmiképpen sem akarják ugyanis azt a látszatot kelteni, hogy a hatalom megszerzése érdekében bármire hajlandók. Egy ilyen lépéssel egyébként, amint arra elemzők rámutatnak, Sarkozyék visszaigazolnák a Nemzeti Front vezetői által évek óta hangoztatott véleményt, miszerint ideológiai értelemben semmi különbség sincs a szocialisták és a mérsékelt jobboldal között, és azzal valószínűleg még több választót taszítanának a szélsőjobb karjaiba.

A küzdelem szoros lesz, és a második fordulót valószínűleg hisztérikus kampány fogja megelőzni, ám több politikai szakértő úgy véli, fölösleges a Nemzeti Front megbélyegzése, a politikai elitnek meg kell hallania a választók üzenetét, akik biztonságot, az állam tekintélyének és szuverenitásának a biztosítását követelik. A Nemzeti Front további előretörése amúgy nem zárható ki, hiszen amint az elmúlt hetekben készült felmérésekből kiderül, a franciák közel felét egyáltalán nem zavarná a szélsőjobb hatalomra kerülése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×