eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Macskákkal védekeznek a brüsszeliek

Az Egyesült Államok nemzetközi utazási figyelmeztetést adott ki állampolgárainak, miközben Brüsszel továbbra is részlegesen lezárva marad a terrorveszély miatt. A belga fővárosban ma is zárva tartanak az iskolák és oktatási intézmények.

Óvatosságra intette külföldre utazó állampolgárait az Egyesült Államok. Az amerikai külügyminisztérium szerint az Iszlám Állam, az al-Kaida, a Boko Haram és más terrorszervezetek "több régióban terveznek terrortámadásokat".

A figyelmeztetés egészen február végéig érvényben marad, bár egy amerikai külügyi képviselő azt mondta a BBC-nek, hogy nem gondolják azt, hogy kifejezetten amerikai állampolgárokat akarnának megtámadni.

Mindeközben Brüsszelben még legalább egy hétig fenntartják a terrorkészültség legmagasabb fokozatát. Charles Michel belga miniszterelnök azt mondta, hogy az országot továbbra is "komoly és azonnali" terrorveszély fenyegeti.

A fővárosban ezért kedden is zárva tartanak az iskolák és a metró - ezeket csak szerdán nyitják meg.

A hétvége óta folytatódó razziákban már több, mint 20 embert vettek őrizetbe és egy negyedik gyanúsított ellen emeltek vádat az egy hete történt véres párizsi merényletek miatt. 17 embert ugyanakkor vádemelés nélkül szabadon engedtek.

A belga hatóságok kedd hajnalban is folytatták a kutatást a párizsi terrortámadások egyik gyanúsítottja, Salah Abdeslam után. Különösen a fővárosnak az iszlám radikalizmussal összefüggésbe hozott kerületére, Molenbeekre koncentráltak. Egy helyi tanár túlkapásokra panaszkodott. "Olyan, mintha háborúban élnénk" - mondta a BBC-nek.

A város egyik nyitvatartó mozija - néhány néző előtt - közben bemutatta a Molenbeek-beli életet ábrázoló, sötét hangulatú "Black" című filmet, a Rómeó és Júlia történet modern feldolgozását.

Miközben a brüsszeli utazók kerülték a tömegközlekedési eszközöket - sokan azt írták, hogy szinte üres vonatokban utaztak - duplájára nőtt az utakon az autóforgalom.

A turisták által látogatott brüsszeli látványosságok környékéről elmaradtak a tömegek. A Grand Place, a főtér biztonságát páncélkocsik és állig felfegyverzett kommandósok őrizték.

A nehézségek és a félelem ellenére a belgákat nem hagyta cserben sajátos humorérzékük. Miután a hatóságok arra kérték őket, hogy ne posztoljanak olyan információt a közösségi médiában, amely a terroristákat segítené, hagyományosan sok kattintást hozó, macskás képekkel árasztották el az internetet.

A #BrusselsLockdown, azaz Brüsszel Lezárva hashtag alatt különböző, humoros pózokban látható kedvencek jelentek meg a hálón. Így láthattunk mesterlövész, Superman, Darth Vader vagy épp a híres szürrealista belga festő, Magritte keménykalapjából kibújó macskát. A rendőrség is vevő volt a humorra és egy nagy tál macskatáp képével köszönte meg az együttműködést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×