eur:
394.36
usd:
370.18
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tömegesen mondhatnak fel a szlovákiai nővérek

A Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája szerint november elején egyes szlovákiai kórházakban az alkalmazottak 80 százaléka is kész benyújtani felmondását. Az egészségügyi alkalmazottak készek megtenni a lépést, ha nem tesznek eleget javaslataiknak.

A szlovákiai kórházakban korántsem olyan nyugodt a helyzet, mint ahogy azt Viliam Èislák egészségügyi miniszter állítja. Olyannyira, hogy a közeljövőben akár a felmondások tömeges benyújtására is sor kerülhet. Az egészségügyi alkalmazottak ugyanis nem értenek egyet a jutalmazásukra vonatkozó törvényjavaslattal. Az alkalmazottak hiányolják, hogy a törvénymódosítási javaslat nem veszi figyelembe a ledolgozott évek számát. Másrészt a bérek kiszámítására vonatkozó koefficiens mértékét is túl alacsonynak találják.

A kamara - tagjainak védelme érdekében - egyelőre nem kívánja felfedni az egyes kórházakban a felmondásuk benyújtására készen álló alkalmazottak számát. Ott ugyanis egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk.

Az egészségügyi alkalmazottak nemcsak a fizetésemelésre, hanem arra is szeretnének rámutatni, hogy tovább már nem nézhetik tétlenül, hogyan lopkodják szét a szlovákiai egészségügy intézményeit. "Az egészségügyi miniszter a médiában azzal büszkélkedik, hogy az általa meglátogatott kórházak többségének alkalmazottai támogatják javaslatait. A valóságban azonban több egészségügyi intézményben a nővérek egyszerűen kifütyülték" - mondta Milan Laurinc, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának vezetője.

Viliam Èislák szakminiszter viszont azt állítja, az általa meglátogatott kórházak többsége támogatja javaslatukat, az elégedetlenség elsősorban a nem megfelelő kommunikáció eredménye. Azokat az állításokat, melyek szerint a jogszabály elfogadását követően az állami kórházak alkalmazottainak bére alacsonyabb lesz, félrevezetőnek nevezte. "A terjedő információkkal ellentétben, miszerint ezekre a bérekre nincs fedezet, állíthatom, hogy van garancia, ugyanis a jövő évi költségvetésben erre is gondoltunk" - fogalmazott Èislák. A tárcavezető szerint az elkövetkező évben 55 millió eurót fordítanának a kórházak egészségügyi alkalmazottainak béremelésére.

A törvénymódosítás a kórházakban - az orvosokat kivéve - több mint 20 egészségügyi szakma dolgozóinak bérét szabályozza. Ide tartoznak többek közt a nővérek, az ápolók, a gyógyszerészek, vagy a laboránsok. Az egészségügyi alkalmazottak jutalmazására vonatkozó törvénymódosítás a következő parlamenti ülésen kerül terítékre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×