INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Tömegesen mondhatnak fel a szlovákiai nővérek

Infostart / InfoRádió
A Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarája szerint november elején egyes szlovákiai kórházakban az alkalmazottak 80 százaléka is kész benyújtani felmondását. Az egészségügyi alkalmazottak készek megtenni a lépést, ha nem tesznek eleget javaslataiknak.

A szlovákiai kórházakban korántsem olyan nyugodt a helyzet, mint ahogy azt Viliam Èislák egészségügyi miniszter állítja. Olyannyira, hogy a közeljövőben akár a felmondások tömeges benyújtására is sor kerülhet. Az egészségügyi alkalmazottak ugyanis nem értenek egyet a jutalmazásukra vonatkozó törvényjavaslattal. Az alkalmazottak hiányolják, hogy a törvénymódosítási javaslat nem veszi figyelembe a ledolgozott évek számát. Másrészt a bérek kiszámítására vonatkozó koefficiens mértékét is túl alacsonynak találják.

A kamara - tagjainak védelme érdekében - egyelőre nem kívánja felfedni az egyes kórházakban a felmondásuk benyújtására készen álló alkalmazottak számát. Ott ugyanis egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk.

Az egészségügyi alkalmazottak nemcsak a fizetésemelésre, hanem arra is szeretnének rámutatni, hogy tovább már nem nézhetik tétlenül, hogyan lopkodják szét a szlovákiai egészségügy intézményeit. "Az egészségügyi miniszter a médiában azzal büszkélkedik, hogy az általa meglátogatott kórházak többségének alkalmazottai támogatják javaslatait. A valóságban azonban több egészségügyi intézményben a nővérek egyszerűen kifütyülték" - mondta Milan Laurinc, a Szlovákiai Nővérek és Szülészasszisztensek Kamarájának vezetője.

Viliam Èislák szakminiszter viszont azt állítja, az általa meglátogatott kórházak többsége támogatja javaslatukat, az elégedetlenség elsősorban a nem megfelelő kommunikáció eredménye. Azokat az állításokat, melyek szerint a jogszabály elfogadását követően az állami kórházak alkalmazottainak bére alacsonyabb lesz, félrevezetőnek nevezte. "A terjedő információkkal ellentétben, miszerint ezekre a bérekre nincs fedezet, állíthatom, hogy van garancia, ugyanis a jövő évi költségvetésben erre is gondoltunk" - fogalmazott Èislák. A tárcavezető szerint az elkövetkező évben 55 millió eurót fordítanának a kórházak egészségügyi alkalmazottainak béremelésére.

A törvénymódosítás a kórházakban - az orvosokat kivéve - több mint 20 egészségügyi szakma dolgozóinak bérét szabályozza. Ide tartoznak többek közt a nővérek, az ápolók, a gyógyszerészek, vagy a laboránsok. Az egészségügyi alkalmazottak jutalmazására vonatkozó törvénymódosítás a következő parlamenti ülésen kerül terítékre.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk