eur:
390.73
usd:
366.45
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Orosz ellengyakorlat indult válaszul a NATO-hadgyakorlatra

Váratlan és nagy erőket megmozgató hadgyakorlatot indított Oroszország válaszul egy most folyó NATO-hadgyakorlatra. Előzőleg az egyik orosz miniszterelnök-helyettes viccelődve azt mondta: "a tankoknak nincs szükségük vízumra".

Néhány héttel Putyin orosz elnök és Kerry amerikai külügyminiszter "mosolygós tárgyalásai" után Barack Obama azzal vádolta meg Moszkvát, hogy egyre agresszívebben lép fel.

Az amerikai elnök erről azután beszélt, hogy a Fehér Házban fogadta Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt. A partnerek egyetértettek abban, hogy Ukrajnában a felek eddig figyelmen kívül hagyták az úgynevezett Minszki tűzszünet előírásait, de az még mindig a békéhez vezető utat jelentheti.

Az elmúlt napokban különösen súlyos harcok robbantak ki az ukrán erők és a Moszkva-párti lázadók között a stratégiai fontosságú, Mariupol kikötőváros közelében.

Mindeközben az Észak-Atlanti Szövetség, valamint a semleges Svédország, Finnország és Svájc 4000 katonája és 100 harci gépe Norvégiában tart hadgyakorlatot.

Az oroszok erre váratlanul saját, masszív hadgyakorlatot indítottak a Központi Katonai Körzetben, így az Ukrajnával határos rosztovi régióban is.

A Moszkvában "meglepetésszerű tömeges ellenőrzésnek" nevezett gyakorlaton 12 ezer katona és 250 harci gép vesz részt.

Oroszország és a NATO viszonya különösen feszültté vált Ukrajna miatt és a két oldal most sem mulasztotta el, hogy a másikat bírálja az erődemonstráció miatt.

Dmitrij Rogozin, a védelmi ágazatért felelős miniszterelnök-helyettes és korábban sokkoló kijelentéseiről ismert orosz NATO-nagykövet a hétvégén például azt mondta: "a tankoknak nem kell vízum".

Rogozin egyike azoknak az orosz politikusoknak és üzletembereknek, akik számára az Egyesült Államok és az Európai Unió a Moszkva elleni szankciók részeként megtiltotta a beutazást.

Április közepén azzal provokálta a nyugatot, hogy magángépe váratlanul leszállt egy norvég repülőtéren - a beutazási tilalmat a nem EU-tag Norvégia is támogatja - és erről gyorsan publikált is egy fotót a közösségi médiában.

Megfigyelők megjegyzik: Rogozin korábban Moszkva krími stratégiájáért volt felelős, most pedig az északi sarkköri ügyeket bízták rá.

A politikus a hétvégén azt írta a Twitteren: Oroszország nem fenyegeti a Nyugatot, amely összeomlik az Iszlám Állam és a melegek támadása nyomán".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×