eur:
388.83
usd:
361.77
bux:
68587.16
2024. május 8. szerda Mihály

Világörökségi emlékhelyet fenyeget az Iszlám Állam

A Világörökség részéhez tartozó szíriai Palmüra város közelébe érkeztek az Iszlám Állam harcosai és fennáll a veszélye, hogy ha bevonulnak, akkor elpusztítják az ókori műemlékeket.

A korábban is műkincseket és régészeti leleteket pusztító Iszlám Állam, most az ókori világ egyik legszebb emlékét, a szíriai Palmüra város romjait fenyegeti.

Az IS fegyveresei érkezésük előtt 26 embert végeztek ki a környező falvakban. 10-et közülük lefejeztek, mert "együttműködtek a rezsimmel".

Az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO különösen aggódik a palmürai ókori romok miatt és felszólította a szíriai hadsereget és a dzsihádistákat, hogy kíméljék meg a várost.

"Palmüra a szíriai nép és a világ pótolhatatlan kincse" - mondta a Világörökséghez tartozó településről Irina Bokova. Az UNESCO főnöke egy kairói régészeti konferencián sürgette a város megmentését.

A tanácskozáson kiemelt téma volt, hogy az ISIS korábban az ókori Nimrud és Hatra romjait pusztította.

Az ókori emlékekkel foglalkozó szíriai hivatal csütörtökön sürgette fellépésre a nemzetközi közösséget.

"A világnak mozgósítani kell magát, még azelőtt, hogy elpusztítanák az antik kincseket" - mondta Mamún Abdulkarím a hivatal vezetője, megemlítve, hogy az Iszlám Állam erői két kilométerre voltak a város bejáratától.

"Reméljük, a barbárok soha nem lépik át a kaput, de ha igen, akkor elpusztítják Palmürát, ami nemzetközi katasztrófa lesz" - tette hozzá.

Az UNESCO különösen értékes régészeti örökségnek nevezte a várost.

Palmürát az ókori rómaiak kezdték el építeni és a város abból gazdagodott meg, hogy az ókori kereskedelmi útvonalak csomópontja volt. 2013-ban a város több, mint fél éven át a kormányellenes szíriai lázadók kezén volt.

Abu Bakr al-Bagdádi, az ISIL vezetője közben felszólította a világ muzulmánjait, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Az Iszlám "a háború vallása" és a muzulmánoknak kötelező a dzsihád útját választaniuk - mondta.

Al-Bagdádi audio-üzenetével az is bizonyítani akarta, hogy nem sérült meg olyan súlyosan a koalíciós légicsapásokban, hogy le kellene mondania az ISIL irányításáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×